Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modificarea unui articol din Legea pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, la CCR

CCR

Sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie ar urma să fie dezbătută de Curtea Constituţională în şedinţa de marţi. Preşedintele susţine că modul în care a fost dezbătut, adoptat şi modificat proiectul de lege - iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, printre care deputaţii Cătălin Rădulescu şi Andreea Cosma - contravine mai multor articole din Constituţie, scrie news.ro.

Obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea art.12 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, obiecţie formulată de preşedintele Klaus Iohannis, se află pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CCR.

Sesizarea asupra acestei legi a fost depusă de şeful statului în luna iulie.

Proiectul, iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, printre care deputaţii Cătălin Rădulescu şi Andreea Cosma, a fost adoptat tacit de Senat în 22 mai.

Potrivit iniţiatorilor, articolul 12 din legea 78/2000 se modifică astfel: "(1) Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine, de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite: a) efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale; b) folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii".

De asemenea, Rădulescu defineşte operaţiunile financiare ca fiind cele care “antrenează circulaţia de capital, operaţiuni de bancă, de schimb valutar sau de credit, operaţiuni de plasament, în burse, în asigurări, în plasament mutual ori privitor la conturile bancare şi cele asimilate acestora, tranzacţii comerciale interne şi internaţionale. Pentru a fi efectuate ca acte de comerţ, operaţiunile financiare trebuie să constituie un act de speculă sau o acţiune de intermediere în circulaţia bunurilor, făcută în mod organizat".

În sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, preşedintele Klaus Iohannis arată că legea încalcă mai multe articole din Constituţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.