Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modificări importante la Codul Penal: Împăcarea NU mai înlătură răspunderea penală

codul penal

Proiectul de lege prin care agresorul asupra unui membru al familiei nu mai este exonerat de vină în cazul împăcării cu victima, iniţiat de PNL, a fost adoptat luni tacit de plenul Senatului. Camera Deputaţilor este fordecizional la această propunere legislativă.

Citește și: Liviu Dragnea, scrisoare către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Potrivit actualelor prevederi ale Codului penal, ”împăcarea înlătură răspunderea penală” în cazul violenţei asupra unui membru al familiei, iar iniţiatorii actualului proiect legislativ susţin că această posibilitate este folosită în detrimentul victimelor.

”De multe ori, victimele violenţei domestice renunţă să se ducă până la capăt demersurile juridice prin care s-ar putea proteja de violenţă. Motivele pentru acceptarea unor astfel de stări de lucruri sunt multiple, dar ele întreţin un mediu defavorabil victimelor şi care pot predispune la recidivă şi chiar la violenţă în formă continuată din partea agresorului, cu consecinţe grave şi faţă de eventualii minori din familie, care fie sunt, la rândul lor, victime ale violenţei în familie, fie sunt martori traumatizaţi”, se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii susţin că, dacă legea nu îi pedepseşte pe agresori, aceasta ajunge „să nu mai fie un instrument adecvat pentru a apăra victimele”.

”Dacă legea nu este fermă în a-i descuraja ori pedepsi, de la caz la caz, pe agresori, ea riscă să nu mai fie un instrument adecvat pentru a apăra victimele. Posibilitatea prevăzută acum de Codul penal ca agresorul să se împace cu victima menţine riscuri majore pentru aceasta din urmă de a fi în continuare abuzată şi agresată, dar expune şi alte persoane riscurilor de a cădea victime unui agresor care ştie că are la îndemnână portiţa împăcării”, se mai arată în expunerea de motive.

Proiectul a fost iniţiat de deputaţii PNL Adriana Săftoiu, Tudoriţa Lungu şi Gabriel Andronache şi susţinut de alţi 56 de parlamentari PNL, PSD, ALDE, USR şi ai minorităţilor naţionale.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.