Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modificările la legile justiției au apărut în Monitorul Oficial / DOCUMENT

BN breaking news justitie

Modificările la legile justiției, adoptate în urma protestelor magistraților, au fost publicate, joi seară, în Monitorul Oficial. Ordonanța de urgență 12/2019 a fost adoptată, marți, în Guvern, și modifică prevederile OUG 7/2019.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că printre modificări se numără abrogarea prevederilor din articolul 54, alineatul 1, arătând că "se revine la reglementarea anterioară Ordonanţei 7, în sensul că procuri de rang înalt pot deveni numai procurorii, chiar dacă în parcursul lor profesional în precedent au avut şi funcţia de judecător, care au o vechime de 15 ani în magistratură".

"A doua modificare asupra căreia s-a convenit - abrogarea unui alineat 7 indice 1 din articolul 57 care interzicea delegările în funcţiile de conducere de rang înalt. A treia modificare asupra căreia s-a convenit - renunţarea la motivul pentru care putea fi pierdută calitatea de magistrat dacă se pierdea ceea ce se numeşte buna reputaţie", a precizat Tudorel Toader.

Potrivit acestuia, a patra modificare la OUG 7 vine din direcţia specialiştilor din informatică, care au evocat faptul că, deşi desfăşoară activităţi similare şi necesare sistemului judiciar, primesc salarizare diferită. Potrivit modificării, IT-ştii din justiţie vor avea acelaşi grad de salarizare, "pentru că sunt specialişti în domeniu".

Toader a adăugat că a cincea modificare, care a venit ca propunere de la Inspecţia Judiciară, vizează realizarea unei corelări legislative.

"Se prevedea înaintea modificării OUG 7 faptul că inspectorul judiciar dispune începerea cercetării judiciare dacă existau indiciile săvârşirii judiciare, dar se permitea şi ministrului Justiţiei, procurorului general şi preşedintelui Înalte Curţi. (...) Nu poate să înceapă cercetarea decât cel care este subiectul, titularul acţiunii disciplinare, este vorba deci de o corelare legislativă", a explicat Toader.

OUG 12/2019, publicată în Monitorul Oficial:

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.