Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modificările promise de Guvernul Tudose în urma negocierilor purtate cu sindicaliştii din Educaţie

gherlainfo.ro
examen concurs invatamant

În urma negocierilor purtate între sindicaliştii din Educaţie şi guvernanţi, s-au luat câteva decizii printre care se numără despăgubirea profesorilor care au dat în judecată statul român pentru sumele restante la drepturile salariale sau sporul de doctorat, potrivit unui comunicat al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID).

"Ieri, 28 august 2017, o delegație a Coaliției Naționale pentru Modernizarea României condusă de președintele Alexandru Cumpanasu și formată din președinții celor trei sindicate reprezentative din învățământ – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicală „Alma Mater”și Federația Națională Sindicală „Spiru Haret”, dar și reprezentați ai învățământului universitar, respectiv președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Mihai Cîmpeanu și președintele Consorțiului „Universitaria”, Marilen Pirtea, a avut o întâlnire de lucru cu Prim-ministrul Mihai Tudose, cu participarea ministrului educației naționale, ministrului muncii și justiției sociale, ministrului finanțelor publice și ministrului cercetării și inovării.

În cadrul acesteia au fost discutate și agreate următoarele:

1. Deblocarea fondurilor pentru proiecte europene de burse doctorale și postdoctorale.

Referitor la acest punct, Liviu Pop, ministrul educației naționale, a specificat faptul ca în cursul lunii septembrie se va derula un proces de consultare cu universitățile pentru pregătirea Ghidului solicitantului, condiții specifice, iar apelul va fi lansat în cursul lunii octombrie 2017.

2. Termenul asumat de către Guvern pentru plata sumelor datorate în baza hotărârilor judecătorești, cu titlu de diferențe salariale sau dobânzi legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale.

În ceea ce privește învățământul preuniversitar, ca urmare a negocierilor, Premierul a specificat faptul că Guvernul va plăti integral sau aproape integral până la sfârșitul anului 2017 drepturile salariale în valoare de 814 milioane de lei ce revin cadrelor didactice din sistemul de învățământ, pe care le-au câștigat în instanță, sub rezerva unei noi întâlniri între CNMR și mediul guvernamental, undeva în luna noiembrie, pentru a vedea sumele care au rămas de la rectificarea bugetară.

3. Identificarea unei soluții în ceea ce privește fondurile pentru acordarea sporului de doctorat.

La acest punct, ca în cazul celui precedent, alocarea integrală se va face în funcție de banii rămași de la rectificarea bugetară, decizia urmând a fi luată în luna noiembrie, după ce se vor analiza sumele exacte și într-un echilibru de negociere între membrii CNMR împreună cu Guvernul.

4. Aplicarea majorărilor salariale pentru sectorul învățământ, conform prevederilor legii salarizării.

La acest punct, Lia Olguța Vasilescu, ministrul muncii și justiției sociale, a precizat faptul că măririle salariale vor fi între 25 și 30% net, în anul 2018, în cele două etape, 1 ianuarie și 1 martie.

5. Modificarea tarifului pentru plata salariilor cercetătorilor astfel încât să existe un tarif unic de 50 euro/oră pentru proiectele de Cercetare-Dezvoltare-Inovare.

Referitor la acest aspect, reprezentanții CNMR au precizat în cadrul întâlnirii faptul că există o discrepanță între modul în care sunt salarizați cei care lucrează pe proiecte din fonduri structurale sau nu, situație ce trebuie remediată. Asfel, în perioada imediat următoare, CNMR va transmite Guvernului o analiză la nivelul UE a tarifelor personalului ce lucrează pe proiecte, pentru a se identifica modalitatea de a stabili un tarif unitar pentru aceștia, în raport cu media UE.

De asemenea, în cadrul întâlnirii au mai fost discutate aspecte care țin de curriculă și de modul în care astăzi se fac angajările în sistemul de învățământ universitar. “Aici, colegii din zona de preuniversitar au stabilit împreună cu noi mai multe întâlniri cu ministrul educației, o reformă din temelii a acestei curricule, dar și a programei școlare, urmând să fie realizată. În ceea ce privește angajările din sistemul de învățământ universitar, împreună cu domnul prim-ministru și cu reprezentanții Guvernului am agreat o formulă simplificată pentru a face aceste angajări”, a afirmat președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu.

Pentru continuarea discuțiilor și rezolvarea problemelor punctuale, au fost stabilite pentru perioada imediat următoare întâlniri de lucru între reprezentanții CNMR și miniștrii de resort.

CNMR apreciază pozitiv deschiderea Prim-ministrului și a membrilor cabinetului la dialog și față de propunerile venite din partea CNMR, întâlnirea având o durată de peste 3 ore. În acest sens, președintele CNMR a precizat faptul că „este un angajament la transparență și consultare pe care il apreciem. După rezultatul discuțiilor și rezultatelor convenite, deciziile pe viitor vor aparține fiecărei organizații în parte.”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.