Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modul în care Joe Biden ar putea să piardă puterea: republicanii vor să-l demită pe președintele SUA

Radu Pop
telegraph.co.uk
joe biden confuz

Președintele american Joe Biden ar putea fi supus unei procedurii de punere sub acuzare și de înlăturare din funcție în cazul în care republicanii vor câștiga (așa cum afirmă sondajele de opinie) controlul Camerei Reprezentanților din Congresul de la Washington în urma alegerilor intermediare din luna noiembrie a acestui an, informează într-o analiză publicația The Hill.

  • CONTEXT: Republicanii care speră să preia controlul Camerei Reprezentanților în noiembrie și-au fixat obiectivul care, pentru mulți dintre ei, reprezintă o prioritate de vârf în 2023: demiterea președintelui democrat Joe Biden.. Demiterea liderului democrat a devenit, pentru mulți republicani, prioritatea numărul 1 pentru anul viitor, când noul Congres își va începe lucrările. Biden ar putea astfel deveni cel de-al patrulea președinte al Statelor Unite supus procedurii de impeachment.

Mai mulți legiuitori conservatori au introdus deja articole de demitere împotriva președintelui în actualul Congres. Aceștia îl acuză pe Biden că a săvârșit „crime serioase” în numeroase chestiuni, între care:

  1. eșecul de securizare a frontierelor,
  2. pașii greșiți făcuți în timpul pandemiei de coronavirus
  3. retragerea dezastruoasă a trupelor americane din Afganistan.

Acele rezoluții nu au avut însă niciodată șansa de a fi discutate în Camera Reprezentanților, unde democrații dețin acum controlul – 220 de mandate democrate față de 211 republicane. Cinci locuri sunt vacante, iar majoritatea este de 218 de locuri. Dar, în condițiile în care analiștii se așteaptă ca republicanii să câștige majoritatea Camerei în urma scrutinului din această toamnă, mulți dintre acești conservatori vor dori să-și folosească noile puteri pentru a-l înlătura pe un președinte pe care îl consideră nepotrivit ca să conducă Statele Unite.

Unii dintre acești republicani doresc chiar să facă din demiterea lui Biden primul punct pe agenda de lucru a noului Congres.

„Am spus în mod constant că președintele Biden ar trebui să fie pus sub acuzare pentru că a deschis în mod intenționat granița și i-a făcut pe americani mai puțin siguri,” a declarat Bob Good, care reprezintă Virginia în camera inferioară a legislativului american. „Congresul are datoria să-l tragă la răspundere pe președinte pentru aceasta și pentru orice alte eșecuri ale responsabilităților sale constituționale, așa că o nouă majoritate republicană trebuie să fie pregătită să conducă în mod agresiv anchete încă din prima zi.”

Istoric

Până în acest moment, cel puțin opt rezoluții de demitere a lui Biden au fost introduse de la preluarea mandatului de către democrat, în ianuarie 2021.

  1. Trei legate de gestionarea de către acesta a creșterii numărului de imigranți ilegali la granița de sud;
  2. trei care vizează gestionarea retragerii forțelor americane din Afganistan anul trecut;
  3. una care denunță moratoriul de evacuare menit să ajute chiriașii în timpul pandemiei; și încă una legată de afacerile controversate din străinătate ale fiului său, Hunter Biden.

Propunerile respective vor expira odată cu încheierea mandatului actualului Congres. Dar unii dintre sponsorii documentelor promit deja că le vor reintroduce rapid anul viitor. Marjorie Taylor Greene, republicana din Georgia care este sponsoră principală a patru dintre rezoluțiile de demitere, se numără printre acestea. „Ea crede că Joe Biden ar fi trebuit să fie pus sub acuzare imediat ce a depus jurământul, așa că bineînțeles că vrea să se întâmple asta cât mai curând posibil,” a declarat Nick Dyer, purtătorul de cuvânt al lui Greene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.