Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modul în care rușii de la Lukoil vor să-și ruleze banii prin România

Radu Pop
rafinarie lukoil

Tribunalul Prahova menţine sechestrul asigurător pus pe acţiunile Petrotel Lukoil deţinute de Lukoil Holdings BV Olanda, iar rușii de la Lukoil doresc reactivarea circuitului companiilor din Kazahstan prin cedarea activelor din Romania, informează jurnaliștii de la Gandul.ro, într-o amplă anchetă pe acest subiect. Rompetrol KazMunayGas ar avea, prin această achiziție, o poziție dominantă în piață, dar și un monopol interzis inclusiv de legislația Uniunii Europene.

Dosarul “Evaziunea Lukoil în România” are un rechizitoriu de peste 120 de pagini și este instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, fiind împărțit în patru capitole care detaliază modalităţile prin care Petrotel Lukoil, cea de-a treia rafinărie ca mărime din ţară, a fost decapitalizată și folosită că interfață pentru spălarea banilor rusești, arată sursa citată.

„Este binecunoscut faptul că firmele rusești folosesc în tranzacțiile petroliere companii off-shore, dar și firme paravan din țări care sunt subordonate geopolitic intereselor rusești și în care Justiția Europeană are acces limitat, iar spălarea banilor este facilitată de legislațiile interne permisive, subjugate de influențele politice și de reglementările bancare extrem de permisive”, relatează Gandul.ro.

În perioada analizată de procurori – 2011-2014 -, rafinăria Petrotel a generat pierderi de aproape 2 miliarde de lei în România, dar de fapt profiturile erau exportate în alte ţări, către firme controlate direct sau indirect de către Lukoil.

O simplă analiză a datelor oficiale depuse de Petrotel Lukoil la Registrul Comerțului și la Ministerul de Finanțe din România, în perioada menționată, dezvăluie amplitudinea îngrijorătoare a fenomenului infracțional.

Având în vedere evoluția nefavorabilă a dosarului LUKOIL, în data de 07.12.2020 Grupul Lukoil a decis “reorganizarea intra-grup a portofoliului de societăți”, mutând benzinăriile și restul activelor Lukoil România de la acționarul majoritar Lukoil Europe Holding BV Olanda la Litasco SA, altă firmă din grupul Lukoil (publicată în Monitorul Oficial nr. 0245/20.01.2021).

Prin aceste manevre intra-grup, compania Lukoil a încercat să se asigure că firma Lukoil România SRL va fi ferită de eventuale extinderi asigurătorii în dosarul Petrotel Lukoil, protejând astfel patrimoniul și activitățile comerciale valoroase ale Lukoil în România: benzinăriile, depozitele angro, active care au fost dezvoltate în timp prin acumularea de capital pe aceasta firmă, în detrimentul prejudiciului de peste 2 miliarde de lei generat la Rafinăria Petrotel Lukoil, cea care furnizează produsele petroliere comercializate de Lukoil în România, scrie Gandul.ro.

Având în vedere evoluția nefavorabilă pentru Lukoil a dosarului ”Rafinăria Petrotel”, strategia Lukoil de protejare a Lukoil România a fost dublată de schimbarea modului de lucru al rafinăriei din Ploiești, aceasta devenind – începând cu anul 2021 – o prestatoare de servicii a Litasco -Lukoil, care aduce țițeiul la Petrotel, plătește factura de procesare rafinăriei și vinde toate produsele obținute către Lukoil România, arată sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.