Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moise Guran îi vinde câteva ponturi lui Ponta: scamatoria de păcălit FMI-ul

moise

Jurnalistul Moise Guran îi oferă premierului Victor Ponta câteva ponturi pentru construcția bugetului pe 2015. Moise Guran îi spune lui Ponta cum să păcălească FMI-ul, dar și cum să facă scamatorii în Parlament.

”Toată lumea aşteaptă bugetul pe 2015 ca pe sfintele moaşte, însă, la fel ca acestea, bugetul nu poate aduce surprize. Să mă iertaţi pentru comparaţia blasfemică, dar, în fiecare an, legea bugetului este în esenţă o minciună învechită, o relicvă a speranţelor deşarte şi a minunilor statistice.

Nu uitaţi, bugetul nu este o puşculiţă, ci un plan de cheltuire a banilor care vor veni. Pentru a trece de FMI şi de la Parlament, legea bugetului are nevoie, în esenţă, de supraevaluarea veniturilor. Aceasta este soluţia păcălitoare între un FMI care cere de regulă tăierea cheltuielilor şi o clasă politică ce trage pe sub masă sfori pentru umflarea lor. Aşa că, cel mai simplu, e să spui că nu tai cheltuielile publice, dar o să ai mai multe venituri.

La estimarea acestora intervin alte trucuri tehnice. Pentru a-i păcăli pe cei de la FMI, cel mai sigur este să anticipezi o creştere economică mai mare. Nu decât cea pe care o pot ei accepta ci, ar fi bine chiar, să te lauzi că vei concura China la avansul economiei pe 2015.

Apoi, un alt truc, ce a funcţionat de exemplu anul acesta, este să te angajezi că vei face investiţii după care să le tai pe execuţie că na! nu s-au făcut… Cine e de vină? Şi, pentru a gâdila urechile tuturor, şi ale FMI-ului, şi ale telespectatorilor indignaţi (că se fură dom’ne în ţara noastră!), dar şi ale parlamentarilor mai şireţi, un al treilea truc este să dovedeşti cu statistici că lupta cu evaziunea fiscală funcţionează  şi că, deci, anul viitor, vei scoate de urechi economia neagră la suprafaţă...

Citește mai departe AICI

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.