Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moise Guran: Klaus Iohannis ar putea fi obligat să desemneze premier de la PSD

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Moise Guran

Jurnalistul Moise Guran susține că în momentul în care PSD va merge la Cotroceni cu o propunere de premier, atunci Klaus Iohannis nu va putea nominaliza un premier tot de la PNL, decât dacă USR și UDMR ar susține varianta propusă de PNL. În cazul în care Iohannis forțează Constituția, atunci PSD ar avea un argument solid pentru o suspendare și ar avea câștig de cauză inclusiv la Curtea Constituțională.

”PSD zice că merge la Cotroceni cu propunere de prim-ministru. Bun. Asta înseamnă că președintele nu mai poate nominaliza un prim-ministru PNL, decât dacă și alte formațiuni merg cu propunerea de prim-ministru a PNL, și să vă explic de ce...

Să ne amintim că, în 2007, la prima suspendare a lui Băsescu, a fost invocat faptul că în 2004 acesta a ignorat faptul că PSD avusese mai multe locuri în parlament decât Alianța DA. CCR a spus atunci că Băsescu n-a abuzat de prerogativele constituționale nominalizând un prim-ministru de la Alianța DA, dar numai în condițiile în care acesta a reușit să treacă guvernul (pentru că PUR/soluția imorală a trădat PSD și a susținut candidatul Alianței DA).

Altfel spus, dacă PSD, care a ieșit totuși pe primul loc în alegerile parlamentare din 2020, propune acum un premier, pentru Iohannis devine riscant să mai nominalizeze alt premier al PNL. Poate face asta doar dacă UDMR și USR merg la Cotroceni cu propunerea de premier a PNL, în alte situații riscând conflicte constituționale sau chiar un aviz pozitiv de la CCR la o eventuală suspendare, pentru abuzarea prerogativelor constituționale. Faptul că-l are pe Iohannis, nu-i conferă PNL vreun fel de exclusivitate la nominalizarea prim-ministrului.

Pentru că PNL e mult mai puțin decât se crede el în momentul ăsta, are de fapt doar trei variante, pe lângă aceea de a merge în opoziție:

- Să accecpte un prim-ministru PSD și să se alieze cu acesta într-o coaliție Stânga-Dreapta (extrem de riscantă pentru ambele partide, dar și pentru democrație - astfel de alianțe ridică de regulă extremele);

- Să se înțeleagă cu PSD pe un prim-ministru independent pe care să-l propună împreună, cu aceleași riscuri de coaliție Stânga-Dreapta;

- Să-și recunoască idioțenia și să miorlăie la ușa USR (care trebuie să impună reforme, nu vrăjeli) pentru ca USR să meargă la Cotroceni cu propunerea unui prim-ministru PNL.

PNL și Iohannis sunt acum în momentul "Regelui Gol". Au jucat (în cel mai prost moment posibil) o cacealma politică și li s-a dat cu sec. Ghinion!”, scrie Moise Guran.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.