Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova e la pământ din cauza refugiaților ucraineni: solicitare disperată pentru UE făcută de Chișinău

Moldova solicită ajutor Uniunii Europene pentru atenuarea consecințelor crizei din cauza afluxului de refugiați din Ucraina. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul Republicii și ministru de externe Nicolae Popescu, în urma unei întâlniri a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles.

El și-a exprimat speranța că UE poate oferi un sprijin suplimentar și imediat republicii în gestionarea fluxului de refugiați prin reinstalarea acestora în țările europene și acordarea de asistență financiară pentru a asigura condiții decente celor care au rămas în Moldova.

„Am subliniat în Consiliul UE necesitatea creșterii asistenței financiare gratuite din partea partenerilor europeni”, a scris ministrul pe canalul său Telegram.

Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut finanțare suplimentară de la UE, FMI, Banca Mondială și un număr de șefi de stat. Potrivit autorităților moldovenești, situația la granița cu Ucraina a revenit la normal, la toate punctele de control există un flux minim de cetățeni și vehicule, iar cozile au dispărut.

Cu toate acestea, de la începutul războiului, în republică au ajuns 331.000 de cetățeni ai Ucrainei și 33.000 de persoane cu pașapoarte ale altor țări. În același timp, doar 5,3 mii de ucraineni au cerut azil - după restul, cei mai mulți pleacă în România și în alte țări UE. În acest moment, în diferite regiuni ale republicii au fost deschise zeci de puncte de primire a refugiaților. Li se asigură locuințe temporare, produse alimentare și de igienă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.