Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova joacă tare cu Rusia. Nu vrea să permită unei delegații ruse să participe la Conferința FAO de la Chișinău/ Reacția ONU

FAO

Ministerul de Externe al Republicii Moldova nu doreşte să vadă delegația Rusiei la sesiunea Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO, Food and Agriculture Organization) de la Chișinău, a declarat ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, corespondentului TASS citat de stiripesurse.md

"Ni s-a spus că nu vor să vadă delegația Rusiei la sesiunea FAO, organizația internațională a ONU pentru alimentație, care va avea loc la Chișinău, în luna mai. Aceasta este organizată de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Ni s-a propus ca delegația rusă să ia cuvântul online dacă dorește" - a spus Vasnețov.

Cea de-a 34-a sesiune a Conferinței regionale FAO pentru Europa este programată în luna mai a acestui an la Chișinău. La aceasta vor fi prezenți membri FAO din regiunea Europa și Asia Centrală, precum și reprezentanți ai fondurilor, programelor și agențiilor specializate ONU.

Anterior, Ministerul de Externe al Republicii Moldova şi-a exprimat protestul în legătură cu activitatea secțiilor de votare deschise pentru alegerile prezidențiale din Rusia în Transnistria nerecunoscută și a declarat un angajat al Ambasadei Rusiei persona non grata. La rândul său, Vasneţov a explicat că autorităţile ruse au primit un număr mare de solicitări de la concetăţeni, de a li se oferi posibilitatea de a participa la alegeri.

El a menționat că sarcina oricărei misiuni diplomatice este de a ajuta la protecția drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor săi. Amintim că, în august 2023, Guvernul pro-european din Republica Moldova a expulzat 45 de lucrători ai Ambasadei ruse din țară pentru a reduce personalul acesteia la nivelul reprezentanței republicii la Moscova - 10 lucrători diplomatici și 15 persoane responsabile cu funcții administrative și tehnice.

Expulzarea diplomaților a fost precedată de o serie de publicații în mass-media și pe rețelele de socializare, unde diplomații ruși au fost acuzați de spionaj.

Biroul secretarului general al ONU nu comentează refuzul privind intrarea delegației ruse în Republica Moldova pentru a participa la conferință

Adjunctul purtătorului de cuvânt al secretarului general al ONU, Farhan Haq, a îndrumat să se solicite Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) comentarii din cauza faptului că Republica Moldova a refuzat intrarea în țara delegației ruse pentru a participa la sesiunea FAO de la Chișinău. "Da, FAO este un organism al ONU.

Vă recomand să contactați reprezentanţii acestui organism pentru a afla care este poziția lor, deoarece ei sunt cei care desfăşoară întâlnirea în Republica Moldova" - a spus Haq în timpul unui briefing. Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că autoritățile Republicii Moldova au anunţat refuzul accesului în țară a delegației ruse de a participa la cea de-a 34-a sesiune a conferinței regionale FAO pentru Europa, care va avea loc în Chișinău în perioada 14-17 mai.

După cum au subliniat surse din cadrul MAE rus, "Chișinăul abuzează în mod deschis de statutul său de gazdă a evenimentelor ONU, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea autorităților moldovenești de a acționa în această calitate în viitor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.