Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova rămâne fără gaze. Guvernul de la Chișinău declară starea de urgență

Guvernul i-a solicitat astăzi Parlamentului declararea stării de urgență pe un termen de 60 de zile în legătură cu insuficiența de gaze naturale.

Potrivit proiectului hotărârii, în această perioadă, Comisia Națională pentru Situații Excepționale, care va dobândi prerogative suplimentare, va avea dreptul să dispună raționalizarea consumului de gaze și de alte resurse energetice, să instituie instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite; să instituie un regim special de procurare a gazelor naturale în timp rapid, în caz de necesitate; să aloce mijloace financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate, transmite Radio Chișinau.

Starea de urgență urmează să fie declarată de Parlament, care se va întruni într-o ședință specială.

Guvernul cere instituirea stării de urgență în condițiile în care concernul rus Gazprom a avertizat în privința sistării livrării de gaz, începând cu 21 ianuarie, în cazul în care Republica Moldova nu va achita în avans consumul, iar Moldovagaz nu dispune de sursele financiare necesare.

În Republica Moldova a mai fost declarată stare de urgență din cauza deficitului de gaze, în toamna anului trecut, atunci când nu fusese prelungit contractul de livrare, iar concernul rus a redus livrările. Republica Moldova plătește mai mult pentru gaze din toamna anului trecut în contextul majorărilor pe piețele internaționale, dar unii experți și politicieni susțin că unele condiții din contract, inclusiv cele financiare, sunt motivate politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.