Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova se pregătește de LOCKDOWN - Președintele Maia Sandu: Prognozele sunt sumbre. Recomandăm Starea de Urgență de 2 săptămâni

Președinția Republicii Moldova
Maia Sandu

Situația devine tot mai gravă, iar prognozele sunt sumbre. Declarația a fost făcută de președintele țării, Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. Astfel, șeful statului a anunțat că Președinția recomandă declararea stării de urgență timp de 2 săptămâni în R. Moldova.

Citește și: Atac fără precedent la Mircea Dinescu: ‘Pușlama ordinară’

„Experții compară situația de acum cu un avion de oameni care se prăbușeșete în fiecare săptămână. Statul nu poate să stea cu capul în nisip. Guvernului i se recomandă ca, în termen de trei zile, să vină cu un plan de restricții și măsuri compensatorii pentru categoriile afectate”, a declarat președintele țări, care cere accelerarea vaccinării.

Guvernului i se recomandă ca, în termen de 3 zile, să vină cu un plan de restricții și măsuri compensatorii pentru categoriile afectate.

Totodată, Maia Sandu a menționat că se recomandă în regim de urgență numirea secretarilor de stat la Ministerul Sănătății și modificarea componenței CNESP.

„Recomandăm compensarea pierderilor salariaților, deținătorilor de patentă, altor profesii, cauzate de starea de urgență cu cel puţin 1.000 de lei pe săptămână, simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer şi de aplicare la indemnizația de șomaj în termen de trei zile”, a remarcat Sandu.

„Se recomandă, numirea în regim de urgență a secretarilor de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale, precum şi desemnarea conducerii Agenției Naţionale pentru Sănătate Publică. Totodată, să fie modificată componența Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, cu includerea epidemiologilor, virusologilor şi medicilor, cu activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, format din reprezentanții instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizelor și crearea unei celule de comunicare strategică și combaterea activă a știrilor false despre pandemie”, a declarat Maia Sandu.

„Dragi cetățeni, în fiecare zi pierdem oameni dragi: bunici, artiști, medici, oameni care aduc valoare acestei țări. Suntem în această criză împreună și depindem unii de alții. Trecem printr-o perioadă foarte dificilă, dar sunt sigură că avem capacitatea și puterea să ieșim din criză cu capul sus, solidari, demni, uniți în fața acestui pericol”, a conchis Maia Sandu.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, în țară declararea Stării de necesitate, Stării de urgență și Stării de război este un act al Parlamentului republicii. Președintele face doar propunerea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.