Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova și România convin să interconecteze sistemele naționale de energie și gaze

psnews.ro
romania moldova

Republica Moldova și România vor semna un memorandum de înțelegere pentru implementarea unui proiect de interconectare a sistemelor de gaze naturale și electrice. Semnarea a fost autorizată de Cabinetul Republicii Moldova miercuri, transmite IPN.

Potrivit Memorandumului, capacitatea de transport a gazelor naturale va fi mărită și va fi extins gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău prin construirea unei conducte de transport gaze - Centura Chișinăului. Ministerul Energiei a spus că obiectivul este proiectat a fi atins până la sfârșitul anului 2031.

De asemenea, Moldova și România vor construi o Linie electrică aeriană Suceava – Bălți de 400 kV. În cadrul acesteia, ambele părți vor realiza un studiu comun de sistem pentru a identifica cea mai bună abordare a construcției, care va deveni a treia linie de interconectare la nivelul de tensiune de 400 kV între cele două țări. De asemenea, este planificată o extindere a stațiilor actuale de 400 kV Suceava și 400 kV Bălți. Linia de interconectare electrică existentă de 110 kV Huși-Cioara va fi dezvoltată.

Memorandumul va asigura condițiile pentru desemnarea OPCOM SA ca operator al pieței de energie electrică a Moldovei, astfel încât să integreze piața națională de energie electrică în piața internă de energie electrică a UE prin cuplarea piețelor.

La rândul său, Moldelectrica se va integra pe piaţa de echilibrare administrată de CNTEE Transelectrica SA.

„Avansarea proiectelor de investiții prevăzute în memorandum va permite creșterea securității aprovizionării cu resurse energetice a Republicii Moldova și României și va contribui la diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare la nivel regional”, a declarat secretarul de stat Cristina Pereteatcu în ședința Cabinetului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.