Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldovenii cheltuie pentru produse alimentare risipite mai mult decât pentru sănătate, odihnă și educație

stiri.md
moldoveni

Moldovenii cheltuie pentru produse alimentare, pe care ulterior le aruncă la gunoi, mai mult decât pentru sănătate, odihnă și educație. În Republica Moldova, în 2023, risipa și pierderile de alimente au fost de 19,2 miliarde de lei (aproape 1 mlrd de euro), dintre care circa 12 miliarde de lei – doar risipa de alimente. ”Suntem niște risipitori, nu cei mai răi din Europa, dar foarte mari având în vedere nivelul de dezvoltare al țării noastre”, susține expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul de la Chișinău, Veaceslav Ioniță, relatează stiripesurse.md

Potrivit constatărilor expertului, moldovenii aruncă anual la gunoi alimente care ar fi suficiente pentru a hrăni un milion de săraci din țară. ”În ultimii trei ani, Republica Moldova a avut cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani. Ceea ce trebuie să ne pună pe gânduri este faptul că se majorează prețurile la produsele alimentare, dar noi continuăm să aruncăm foarte mult”, afirmă expertul.

”Moldovenii, în mediu, anual, aruncă la gunoi, din ceea ce au procurat, 76 kg de mâncare de persoană. În top este Grecia cu 142 kg pe cap de locuitor anual. Urmează Malta – cu 129; Luxembourg – 90; Ucraina și Moldova – 76; România – 70; Austria – 39; Slovenia – 34; și Federația Rusă – 33. Această cantitate este doar risipa făcută de către gospodăriile casnice. Pe lângă ceea ce se aruncă de acasă, se mai aruncă din magazine, fabrici, mai rămâne pe dealuri etc. Din ceea ce se aruncă, 40% din risipă este făcută de către consumatori; 25% - sectorul de producție; 20% - sectorul procesării; și 15% - sectorul comercial”.

Risipa totală de alimente în America de Nord este anual de 280-300 kg anual pe cap de locuitor. În Europa – 270-290. În Asia industrializată – 220-240. În America latină – 220-230. În Africa – 160-210.

În Uniunea Europeană, în mediu, pentru produsele alimentare se cheltuie 14,3% din bugetul unei familii. Republica Moldova și Ucraina, țări candidate la UE, cheltuie 42%, cel mai mult din toate țările UE și țările candidate, mai constată expertul. Alte două țări candidate: Bosnia și Herțegovina – 31%; Muntenegru – 27%. România cheltuie 24,8%, urmată de Lituania – cu 20,6% și Letonia – cu 20%. La polul opus se află Irlanda cu 8,3%, Luxemburg – cu 9% și Austria – cu 10,9%. Statele Unite cheltuie 6,5%.

”Aproape jumătate din banii câștigați de moldoveni, 42%, sunt destinați pentru produse alimentare. Este trist când aflăm câte din produsele alimentare, pentru care s-au dat sume enorme de bani, se aruncă la gunoi. La noi, cei mai bogați oameni cheltuie mai puțin pentru produsele alimentare. Aceștia au bani, își permit să plătească pentru o educație mai bună a copilului, să călătorească, să meargă la restaurant, odihnă”, susține Veaceslav Ioniță.

Să mai spunem că, 5,2% din cheltuielile lunare ale moldovenilor merg pentru alimente care ajung la gunoi. ”În Republica Moldova, risipa și pierderile de alimente, în 2023, au fost de 19,2 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde de lei mai mult decât în 2022. Din cele 19,2 miliarde de lei: 12 miliarde de lei a fost risipă de alimente, restul au fost pierderi de alimente. În 2023, din cele 19,2 miliarde de lei, 6,6 miliarde de lei au constituit produsele aruncate de populație. Cu 500 de milioane de lei mai mult față de 2022. Suntem niște risipitori, nu cei mai răi din Europa, dar foarte mari”, a conchis Veaceslav Ioniță.

Economistul precizează că ”pe fundalul acestui nivel înalt al risipei alimentare, trebuie susținute donațiile, organizate pentru susținerea persoanelor defavorizate”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.