Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment crucial pentru evitarea unui accident nuclear la Zaporojie: inspectorii AIEA vizitează centrala în 'zilele următoare'

Zaporojie centrală Ucraina

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) vor vizita centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, „în următoarele zile”, pe fondul reluării bombardamentelor și a temerilor tot mai mari privind un potențial accident nuclear.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că își „continuă consultările cu toate părțile în vederea trimiterii unei misiuni de experți AIEA la Zaporojie în următoarele zile pentru a contribui la asigurarea siguranței și securității nucleare acolo”, a scris duminică pe Twitter organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, citat de CNN, informează Mediafax.

Rafael Grossi este membru al echipei de experți, potrivit unui raport al New York Times, care susține că l-a văzut pe Grossi pe o listă de nume, care includea și „alți 13 experți din țări în mare parte neutre”. Pe listă nu apar experți din SUA sau Marea Britanie.

Anunțul AIEA vine în contextul în care atât Ministerul rus al Apărării, cât și operatorul nuclear ucrainean Energoatom au anunțat sâmbătă că situl centralei nucleare a fost bombardat în mod repetat în ultimele 24 de ore, acuzându-se reciproc pentru bombardamente.

Energoatom a anunțat vineri că centrala a fost reconectată la rețeaua de electricitate din Ucraina, la o zi după ce a fost deconectată pentru prima dată în istoria sa.

De asemenea, autoritățile orașului Zaporojie au pus la dispoziția locuitorilor pastile de iod, în contextul în care îngrijorarea privind un posibil accident nuclear este tot mai mare.

„Timp de decenii, siguranța nucleară a rămas prioritatea principală a Ucrainei, mai ales având în vedere trecutul nostru tragic. Invadatorii ruși au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând în pericol întregul continent. Militarii ruși trebuie să iasă din centrală - nu au ce să facă acolo”, a spus duminică ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.