Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment de cotitură în spionajul mondial: CIA ar fi decis să-și orienteze banii și resursele către China (presă)

sua__spionaj

Într-o discuție recentă cu șeful antiterorismului american, numărul 2 din CIA l-a informat pe acesta, în spatele ușilor închise, că lupta împotriva al-Qaida și a altor grupuri teroriste rămâne o prioritate pentru Agenție, dar că banii și resursele ei vor fi îndreptate din ce în ce mai mult către China, potrivit Associated Press.

La un an după războiul din Afganistan, președintele american Joe Biden și oficialii de rang înalt din securitatea națională vorbesc tot mai puțin despre contraterorism și tot mai mult despre amenințările politice, economice și militare reprezentate de China.

Sute de ofițeri din agențiile americane de informații au fost mutați în poziții destinate supravegherii Chinei, inclusiv unii ofițeri care lucrau anterior la combaterea terorismului.

Statele Unite sunt alarmate de multă vreme în legătură cu ambițiile politice și economice tot mai mari ale Chinei. China a încercat să influenţeze alegeri în țări străine, a organizat campanii de spionaj cibernetic şi corporativ şi a reţinut milioane de uiguri minoritari în lagăr.

Oficialii serviciilor de informații americane au spus că au nevoie de mai multe informații despre China, schimbarea priorităților CIA fiind susținută de mulți foști ofițeri de informații și parlamentari americani.

Numeroase voci americane spun că SUA s-au concentrat excesiv pe contraterorism în ultimii ani și că o amenințare existențială mult mai mare este China, pentru că grupurile teroriste nu pot distruge modul de viață american așa cum poate China.

Purtătorul de cuvânt al CIA, Tammy Thorp, a menționat că terorismul „rămâne o provocare foarte reală”. „Chiar dacă crize precum invazia Ucrainei de către Rusia și provocările strategice precum cea pusă de Republica Populară Chineză cer atenția noastră, CIA va continua să urmărească agresiv amenințările teroriste la nivel global și să lucreze cu partenerii pentru a le contracara”, a spus Thorp.

Congresul a împins CIA și alte agenții de informații să facă din China o prioritate de top, potrivit mai multor persoane familiarizate cu subiectul,  care au vorbit sub condiția anonimatului.

Parlamentarii americani doresc mai multe informații despre dezvoltarea Chinei în domeniul tehnologiilor avansate. Sub președintele Xi Jinping, China a investit trilioane de dolari în știința cuantică, inteligența artificială și alte tehnologii care ar putea perturba modul în care se duc războaiele viitoare și sunt structurate economiile.

CIA a anunțat anul trecut că va crea două noi „centre de misiune” – unul pentru China, unul pentru tehnologiile emergente – pentru a centraliza și îmbunătăți colectarea de informații.

Agenția încearcă, de asemenea, să recruteze mai mulți vorbitori de chineză și să reducă timpii de așteptare pentru autorizațiile de securitate necesare angajărilor mai rapide.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.