Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment de cumpănă pe scena internațională: Senatul SUA recunoaşte genocidul otoman asupra armenilor

genocidul armenilor

Senatul Statelor Unite a adoptat joi după-amiază, în unanimitate, o rezoluţie prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean, informează presa americană citată de Mediafax. Rezoluţia a fost adoptată deja de Camera Reprezentanţilor din SUA. Nu este clar dacă preşedintele Donald Trump va promulga proiectul, pentru că există temeri că Administraţia Recep Tayyip Erdogan va reacţiona vehement. Deja Relaţiile dintre Turcia şi NATO sunt tensionate din cauza deciziei Ankarei de a achiziţiona un sistem antiaerian rus de tip S-400 şi din cauza intervenţiei militare turce împotriva grupurilor insurgente kurde din nordului Siriei.

În Primul Război Mondial, peste un milion de armeni cate trăiau pe teritoriul de azi au Turciei au murit ca urmare a unor deportări și masacre la scară largă. 29 de parlamentare naționale au recunoscut genocidul armean ca fiind comis de fostul Imperiu Otoman. Turcia nu recunoaște genocidu, prezintă situația drept o „tragedie” de război și spune că nu a fost un act intenționat.

Țările sau parlamentele naționale care au recunoscut genocidul armean erau în aprilie 2017 în număr de 29: Uruguay, Camera Deputaților din Cipru,= Camera Reprezentanților din Statele Unite ale Americii, Duma de stat a Rusiei, Parlamentul Greciei, senatul Belgiei,Parlamentul Suediei, Parlamentul Republicii Liban, Vaticanul, Parlamentul Franței, Consiliul Național⁠ al Elveției, Argentina, Armenia, Italia, Țările de Jos, Slovacia, Canada, Polonia, Lituania, Venezuela, Chile, Brazilia, Paraguay, Bolivia, Republica Cehă, Austria, Luxemburg, Siria, Bulgaria și Germania.

Parlamentul European și Consiliul Europei au recunoscut și ele genocidul.

Citește și: VIDEO Adio, anticipate? Ludovic Orban a scăpat porumbelul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.