Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment emoționant la decernarea Premiului Nobel pentru pace: Un minut de reculegere pentru jurnaliştii ucişi

basilica.ro
Centrul Nobel pentru Pace din Oslo

Rusul Dimitri Muratov, redactor şef al ziarului independent Novaia Gazeta, a cerut vineri asistenţei de la Oslo să păstreze un minut de reculegere pentru jurnaliştii ucişi, cu prilejul decernării premiului Nobel pentru pace lui şi jurnalistei filipineze Maria Ressa, relatează AFP.

"Să ne ridicăm şi să-i omagiem cu un minut de reculegere pe colegii noştri reporteri (...) care şi-au dat viaţa pentru această profesiune şi să-i susţinem pe cei care suferă de persecuţie", a spus Muratov. "Vreau ca toţi jurnaliştii să moară bătrâni", a adăugat el.

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie şi asupra atingerilor aduse drepturilor omului în Cecenia, Novaia Gazeta a avut şase colaboratori ucişi din anii 1990, între care celebra jurnalistă Anna Politkovskaia, asasinată în 2006.

La rândul ei, jurnalista filipineză Maria Ressa i-a criticat pe giganţii internetului vinovaţi, potrivit ei, că îşi lasă lăcomia să se deverseze ca un "noroi toxic" pe reţelele sociale.

Tehnologia acestor companii "a permis ca virusul minciunii să infecteze pe fiecare dintre noi, ridicându-ne unii împotriva altora, făcând să ne iasă la suprafaţă fricile, furia şi ura şi pregătind terenul pentru ascensiunea liderilor autoritari şi a dictatorilor", a spus cofondatoarea site-ului de informaţii Rappler.

Potrivit ei, "cea mai mare nevoie a noastră de astăzi este să transformăm această urmă şi această violenţă, noroiul toxic care parcurge ecosistemul nostru de informaţii, privilegiat de companiile americane ale internetului care câştigă mai mulţi bani pe măsură pe răspândesc această ură".

Aceste companii "sunt certate cu faptele, certate cu jurnaliştii. Prin natura lor, ele ne divizează şi ne radicalizează", a mai subliniat ea.

Ori, a adăugat ea, "fără fapte, nu puteţi avea adevărul. Fără adevăr, nu puteţi avea încredere. Fără încredere, nu avem democraţie, devine imposibil să facem faţă problemelor existenţiale ale lumii noastre: clima, coronavirusul, bătălia pentru adevăr".

Cu Rappler, Maria Ressa, ale cărei poziţii critice i-au adus numeroase acţiuni în instanţă din partea puterii filipineze, a devenit un simbol al luptei pentru libertate a presei într-o eră a liderilor autoritari.

"Ceea ce se întâmplă pe reţelele sociale nu rămâne pe reţelele sociale", a mai spus jurnalista foarte critică faţă de preşedintele Rodrigo Duterte, ale cărui metode brutale în războiul împotriva drogurilor le-a denunţat. "Violenţa online este o violenţă autentică", a adăugat ea.

Eliberată condiţionat în aşteptarea unui verdict în apel după o condamnare pentru defăimare, Maria Ressa a trebuit să ceară unui număr de patru tribunale permisiunea de a merge să-şi ridice în persoană premiul, pe care a primit-o luni, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.