Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment ISTORIC în Europa cauzat de varianta Omicron: președintele Parlamentului European, ales la distanță

parlamentul european

Parlamentul European optează pentru alegerea de la distanță a noului președinte. Explozia variantei Omicron îi împinge pe liderii parlamentari să anuleze procedura standard.

Parlamentul European își va alege președintele de la distanță marțea viitoare, anulând precedentul pe fondul numărului de cazuri de coronavirus din Europa, relatează Politico.

Liderii politici ai organului legislativ au aprobat joi decizia, concluzând că este „periculos” ca deputații europeni să se adune la Strasbourg și să voteze personal, invocând „amenințările și provocările suplimentare care derivă din coronavirus și varianta sa Omicron”. Franța, ca o mare parte a continentului, se confruntă cu infecții zilnice record.

Decizia a fost prezentată într-un document emis de europarlamentarul maltez Roberta Metsola, care acționează ca președinte interimar al Parlamentului după moartea președintelui în exercițiu David Sassoli la începutul acestei săptămâni. Metsola este, de asemenea, principalul candidat pentru a-l înlocui pe Sassoli.

Mișcarea înlătură un moment simbolic de redresare a pandemiei, care era așteptat chiar în decembrie, când Sassoli a decis să organizeze viitoarele alegeri pentru a respecta „natura solemnă” a votului conducerii. De atunci, însă, varianta Omicron a acoperit Europa și a împins guvernele să implementeze noi restricții de călătorie.

Eurodeputații vor alege un nou lider la doar câteva zile după ce Sassoli a murit, cu doar o săptămână înainte ca mandatul său de doi ani și jumătate să se încheie.

Vezi și: Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, va fi omagiat în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Strasbourg

Cine candidează?

În cursă, Metsola reprezintă cel mai mare grup al Parlamentului, Partidul Popular European de centru-dreapta. Statutul ei de favorit a fost asigurat în decembrie, când Sassoli a decis să nu candideze.

Alți trei candidați din grupuri mai mici și-au pus numele în cursă, inclusiv europarlamentarul suedez Alice Bah Kuhnke, care reprezintă Verzii, europarlamentarul polonez Kosma Złotowski de la Conservatorii și Reformiștii Europeni și europarlamentarul spaniol Sira Rego, membru al extremei stângi. grup.

Deputații europeni au votat online la fiecare sesiune plenară de când a izbucnit pandemia de COVID în 2020.

Dar alegerile prezidențiale sunt o chestiune diferită, deoarece regulile Parlamentului sugerează că trebuie făcute personal.

Cu toate acestea, mulți deputați europeni au salutat mișcarea lui Metsola ca fiind o modalitate necesară de a adopta democrația parlamentară la creșterea continuă a infecțiilor cu COVID în întreaga Europă. „Incidențele de la Strasbourg au crescut cu peste 50 la sută”, a declarat Daniel Freund, un europarlamentar german al Verzilor. „Noi, cei din Parlament, am organizat voturi online, inclusiv voturi secrete, de aproape doi ani încoace și niciodată, niciodată nu a existat vreo îngrijorare.”

Îngrijorare privind votul

Dar unii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa garanțiilor că voturile online vor fi sigure, subliniind riscul ca deputații europeni să-și lase asistenții sau orice altă persoană să voteze în numele lor.

Un oficial din grupul liberal Renew Europe a spus că există temeri că „nu ar fi cea mai bună modalitate de a garanta confidențialitatea votului”. Un alt oficial al Parlamentului s-a îngrijorat că un vot de la distanță i-ar putea conduce pe unii la „sub semnul întrebării legitimitatea democratică a viitorului președinte”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.