Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment istoric: Joe Biden a promulgat legea care protejează căsătoriile între persoanele de același sex

hotnews.ro
Joe Biden

Preşedintele Joe Biden a promulgat, marţi, o lege federală istorică privind noile măsuri de protecţie pentru cuplurile homosexuale şi interrasiale, la 10 ani de când a recunoscut într-o emisiune tv că se simte confortabil cu astfel de căsătorii, marcând, astfel, un moment de cotitură, atât în cariera personală, cât şi pe plan naţional, transmite CNN.

Biden a semnat Legea privind respectul pentru căsătorie în faţa a mii de invitaţi pe Peluza de Sud, în cadrul unui eveniment despre care Casa Albă a spus că reflectă importanţa momentului, informează News.ro.

"Căsătoria este o propunere simplă. Pe cine iubeşti? Şi vei fi loial acelei persoane pe care o iubeşti?", a întrebat preşedintele de pe Peluza de Sud.

"Nu este mai complicat de atât", a adăugat el.

Biden a declarat că legea recunoaşte că "toată lumea ar trebui să aibă dreptul de a răspunde singură la aceste întrebări, fără intervenţia guvernului" şi asigură "protecţiile federale care vin odată cu căsătoria".

"În cea mai mare parte a istoriei naţiunii noastre, am refuzat cuplurilor interrasiale şi cuplurilor de acelaşi sex aceste protecţii", a spus Biden.

"Nu am reuşit să le tratăm cu aceeaşi demnitate şi respect. Iar acum, această lege cere ca o căsătorie interrasială şi căsătoria între persoane de acelaşi sex să fie recunoscută ca fiind legală în fiecare stat al naţiunii", a mai afirmat şeful statului.

Noua lege anulează oficial Legea privind apărarea căsătoriei, care definea căsătoria ca fiind între un bărbat şi o femeie. Ea impune ca statele să onoreze valabilitatea licenţelor de căsătorie din afara statului, inclusiv a uniunilor între persoane de acelaşi sex şi interrasiale.

În calitate de senator, Biden a votat pentru Legea privind apărarea căsătoriei în 1996. Semnarea proiectului de lege de marţi a reprezentat punctul culminant al transformării sale în această problemă. Proiectul de lege a fost adoptat în Cameră cu sprijinul a 39 de republicani care s-au alăturat democraţilor, după ce a trecut de Senat cu votul a 12 senatori republicani.

Un astfel de proiect de lege părea improbabil pentru mulţi la Washington nu cu mult timp în urmă, chiar dacă opinia publică privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex a continuat să se schimbe de-a lungul anilor: 68% dintre americani susţineau căsătoria între persoane de acelaşi sex în 2021, cu 14 puncte procentuale mai mult decât în 2014, potrivit sondajelor Institutului public de cercetare religioasă, nonprofit şi nepartizan.

Impulsul de a adopta protecţii federale pentru căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi interrasiale s-a intensificat în acest an, după ce Curtea Supremă a anulat cazul Roe vs. Wade, stârnind noi temeri că cea mai înaltă instanţă a naţiunii va reconsidera şi alte drepturi existente în jurul egalităţii în materie de căsătorie.

Pe vremea când era vicepreşedinte, Biden a şocat ţara cu o declaraţie neaşteptată făcută într-un interviu la emisiunea "Meet the Press" de la NBC: Pentru prima dată, el şi-a exprimat public sprijinul pentru căsătoria între persoane de acelaşi sex.

"Mă simt absolut confortabil cu faptul că bărbaţii care se căsătoresc cu bărbaţi, femeile care se căsătoresc cu femei şi bărbaţii şi femeile heterosexuali care se căsătoresc cu un alt bărbat au exact aceleaşi drepturi, toate drepturile civile, toate libertăţile civile", a declarat Biden când a fost întrebat dacă se simte confortabil cu căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Aceste cuvinte - despre care Biden a insistat în anii următori că nu au fost planificate - au marcat o evoluţie personală uimitoare pentru politicianul care votase pentru a bloca recunoaşterea federală a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi care anterior insistase asupra faptului că mariajul ar trebui să aibă loc doar între un bărbat şi o femeie.

Interviul avea să se dovedească a fi, de asemenea, un moment de cotitură în politica americană modernă, determinându-l pe preşedintele de atunci, Barack Obama, să adopte aceeaşi poziţie câteva zile mai târziu şi dând permisiunea altor lideri naţionali să îi urmeze şi ei exemplul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.