Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment istoric la NASA. Rover-ul Curiosity a început explorarea unui minereu de fier pe Marte

NASA/youtube
rover curiosity

După o călătorie de cinci ani, rover-ul Curiosity a început un studiu mult aşteptat al unei creste cu minereu de fier numită informal creasta Vera Rubin, care formează un strat distinct pe Muntele Sharp, relatează Xinhua, potrivit agerpres.

Potrivit NASA, echipa ştiinţifică care gestionează deplasarea Curiosity a anunţat miercuri, într-o postare pe Twitter, că îşi începe investigaţia asupra crestei Vera Rubin de pe Marte.

ALERTĂ teroristă în cantonamentul lui Real Madrid din SUA. UCLA a fost evacuată - VIDEO

Echipa ştiinţifică a Curiosity a numit informal formaţiunea creasta Vera Rubin în onoarea astronoamei cu acelaşi nume care a murit în 2016. Creasta Vera Rubin a fost identificată drept una dintre cele patru formaţiuni unice din zona inferioară a muntelui Sharp încă înainte de aterizarea rover-ului pe Marte, în urmă cu cinci ani, şi este din acest motiv o destinaţie-cheie pentru misiune.

Potrivit Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA, cu sediul în Pasadena, California, rover-ul care are mărimea unei maşini se apropie de faţa descendentă a crestei, care formează un zid impresionant pe lungimea a aproape întregii formaţiuni, de 6,5 km.

"Campania noastră pe creasta Vera Rubin a început. Curiosity se deplasează în paralel cu creasta, sub ea, observând-o din diverse unghiuri în timp ce încercăm să găsim un drum sigur spre vârful ei", a declarat într-un comunicat omul de ştiinţă responsabil de Curiosity, Ashwin Vasavada.

Creasta Vera Rubin are o înălţime de circa opt etaje, iar în spate formaţiunii se poate observa o crevasă cu argilă. Unul dintre lucrurile cele mai interesantă la această formaţiune de relief este oxidul feric, numit şi hematit în forma sa minerală, care se formează în condiţii de umezeală şi care poate oferi informaţii despre mediul planetei roşii din vremuri străvechi, potrivit NASA.

Polemici aprinse în Suedia după ce un imigrant A UCIS cinci oameni în Stockholm

Studiile realizate asupra Muntelui Sharp realizate cu instrumentul Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars, de pe Mars Reconnaissance Orbiter al NASA, au descoperit hematit pe această creastă şi au găsit în zonă argilă şi sulfaţi în straturile de deasupra.

Curiosity a aterizat în apropiere de Muntele Sharp, în Craterul Gale, în august 2012 şi a ajuns la baza muntelui în 2014. De atunci a traversat mai multe medii unde atât apa, cât şi vântul şi-au lăsat urmele.

Rover-ul a trecut la ascensiunea pe Muntele Sharp după ce a doua extindere a misiunii sale de doi ani a început la 1 octombrie 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.