Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment ISTORIC la Vatican: Maica Tereza, CANONIZATĂ / Imagini LIVE

papa

Maica Tereza va fi canonizată în cadrul unei ceremonii oficiate de Papa Francisc, la care vor participa 13 șefi de stat și de guvern. Totodată, peste 100 de mii de oameni vor fi prezenți la eveniment, printre care și 600 de jurnaliști, relatează Revista Blogurilor.

Unde își petrece Klaus Iohannis weekendul / FOTO

Născută într-o familie de albanezi, Maica Tereza a spus despre ea că este ”un creion în mâna Lui Dumnezeu”. Și-a dedicat întreaga viață semenilor săi, a îngrijit copii și bolnavi, le-a oferit adăpost și a convins autoritățile să facă donații pentru a-i ajuta pe cei nevoiași.

Un ministru din Guvernul Cioloș AVERTIZEAZĂ: Ar fi o catastrofă economică

Traian Băsescu, REACȚIE FURIBUNDĂ după divorțul Elenei: Îl voi da în judecată

Istoricul Lucian Boia îi dă dreptate ambasadorului SUA: Moldova nu este România/ VIDEO

SONDAJ Cea mai spectaculoasă urcare, cum stau partidele și cel mai SLAB ministru/ SURSE

Maica Tereza s-a nascut pe 26 august 1910 intr-o familie de albanezi catolici din Skopje. La 12 ani se simtea atrasa de Biserica, iar la 18 ani a plecat la Dublin, in Irlanda, unde s-a alaturat unui ordin de calugarite, in 1928.

Un an mai tarziu, a plecat in India, la Darjeeling, de unde a fost trimisa la Calcutta. Acolo a predat la un liceu condus de calugarite, unde studiau fete din familii sarace.
De atunci, s-a dedicat in intregime misiunii de a-i ajuta pe cei nevoiasi.
Din 1948, Maica Tereza nu a mai purtat haine de calugarita, ci un sari alb cu bordura albastra, imbracamintea saracilor bengalezi. Atunci a deschis si prima scoala de la periferia saraca din Calcutta si a fondat ordinul „Misionarele Caritatii”, care conducea sute de camine pentru saraci, bolnavi sau victime ale abuzurilor.

Dedicarea pentru victimele foametei sau razboaielor i-au adus in 1979 Premiul Nobel pentru Pace.
In 1982, in timpul bombardamentelor din Liban, a salvat 100 de copii cu handicap care fusesera abandonati de personalul medical, intr-un orfelinat din Beirut.
In 1986, Maica Tereza s-a intalnit cu papa Ioan Paul al doilea, venit in vizita la Calcutta. Imaginile cu Suveranul Pontif care a sarutat-o pe crestet pe Maica Tereza au facut atunci inconjurul lumii.
In 1997, in timpul unei vizite in Statele Unite, Maica Tereza s-a intalnit si cu printesa Diana, de care o lega o prietenie stransa. Ambele erau implicate in cauze umanitare.

In 2003, dupa confirmarea infapturii unui miracol, Maica Tereza a fost beatificata, in cadrul unei liturghii solemne la Vatican.
Era ultimul pas spre canonizare, pentru care a mai fost nevoie de inca un miracol, a carui a existenta a fost confirmata in 2015.
Procesul de canonizare este ultima faza in cadrul procesului de recunoastere a sfinteniei unei persoane in Biserica. In cadrul Bisericii Ortodoxe acest proces se mai numeste si proslavire.

In cazul Bisericii Catolice, procesul de canonizare urmeaza dupa procesul de beatificare, dupa ce este recunoscuta si a doua minune, dupa acelasi procedeu folosit la beatificare.
Fericitul este declarat „Sfant” intr-o liturghie publica solemna de canonizare si cultul sau este extins peste tot unde exista o comunitate de credinciosi; se stabileste, de asemenea, si o data in calendarul liturgic general in care se va face memoria acestui nou sfant

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.