Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment simbolic în Japonia: 'ultimul' discurs al Împăratului

Împăratul Akihito al Japoniei a rostit luni, în faţa a zeci de mii de persoane, tradiţionalele sale urări de Anul Nou, ce ar putea fi ultimele în contextul dezbaterilor actuale legate de eventuala sa abdicare, transmite AFP.

Citește și: STENOGRAME - Liviu Dragnea rezolvă rapid o mare problemă

Citește și: De ce a întârziat Klaus Iohannis desemnarea unui premier/ ZVON

Vezi și: Liderul senatorilor PSD anunţă prima mare măsură în Justiţie


'La începutul acestui an, vă doresc fericire şi linişte tuturor, în lume şi în ţara noastră', a declarat Akihito, de la balconul în care se mai aflau câţiva membri ai familiei sale. 

Acesta este primul mesaj de Anul Nou transmis de Akihito după ce în luna august şi-a exprimat public îngrijorarea privind capacitatea de a-şi mai îndeplini rolul, din cauza vârstei. 

Palatul imperial a anunţat că 58.600 de oameni au asistat la alocuţiune, ce a putut fi urmărită şi la televiziune, unii dintre ei agitând drapele ale Japoniei şi strigând 'Banzai!' ('Zece mii de ani', ceea ce înseamnă 'viaţă îndelungată'). 

Împăratul, în vârstă de 83 de ani, se teme că vârsta înaintată l-ar putea împiedica în viitor să-şi mai exercite pe deplin rolul de 'simbol al naţiunii'. 

Chiar dacă nu a pronunţat termenul 'abdicare', această dorinţă a reieşit din cuvintele sale şi a declanşat o reflecţie la nivel naţional cu privire la sfârşitul domniei sale. 

În baza legii care guvernează casa imperială a Japoniei, împăratul nu este autorizat să renunţe la tron în timpul vieţii. 

Premierul Shinzo Abe a numit o comisie de personalităţi care să examineze posibilitatea unei eventuale renunţări la tron a lui Akihito, care ar antrena transmiterea titlului imperial către prinţul moştenitor Naruhito.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.