Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Momentul adevărului pentru Predoiu: Desființarea SIIJ ridică miza selecției procurorilor de rang înalt

sindojus-sp.com
justitie pistol

Ministrul Justiției a prezentat, vineri seară, în ședința de Guvern, un memorandum care propune desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Dincolo de efectele pe termen mediu și lung ale unei asemenea măsuri, propunerea Guvernului are și un efect imediat: procedura de numire a șefilor marilor parchete (PÎCCJ, DNA și DIICOT) tocmai a devenit una cu o miză mult mai mare.

Eventuala desființare a SIIJ va transfera în mod automat competența de cercetare a magistraților către celelalte parchete, astfel că semnalul pe care îl va da Guvernul, prin numirea noilor șefi, va fi unul extrem de important. Există cel puțin două scenarii plauzibile privind intențiile Guvernului: (1) acapararea totală a justiției, prin numirea unor șefi agreați de noua putere, indiferent de competența lor profesională, ori, dimpotrivă, (2) resetarea sistemului prin numirea celor mai competenți candidați.

Oricare dintre cele două ar fi varianta reală, desființarea SIIJ pare să reprezinte un pas fără de care noua putere politică nu își poate pune în aplicare planul. Așa cum remarca și judecătoarea Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, șefii PÎCCJ, ai DNA și ai DIICOT, precum și șefii de secțiilor din cadrul acestora, unde se vor întoarce dosarele cu magistrați dacă SIIJ va fi desființată, sunt numiți politic, de către președintele României la propunerea ministrului Justiției, spre deosebire de conducerea SIIJ, care este numită de CSM.

Astfel, dacă totul se reduce în final la decizia politică, semnalul desființării SIIJ mută pe bună dreptate toți ochii pe procedura demarată de ministrul Predoiu. Numirea șefilor marilor parchete va fi, până la urmă, și un test pentru președintele Iohannis, cel care anunța recent: „Vă garantez eu că (numirile) nu vor fi rezultatul unui troc politic, fiindcă până la urmă ajung la mine.”

Opt procurori candidează pentru funcția de procuror general al Parchetelui de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceștia sunt Daniel Horodniceanu, Gabriela Scutea, Horațiu Radu, Ionel Corbu, Florin-Daniel Cășuneanu, Laura Oprean, Marian Drilea și Sorin Vasilache.

Pentru funcția de procuror-șef al DNA candidează Mariana Alexandru, Călin Nistor, Elena Grecu, Ionuț Botnaru și Crin-Nicu Bologa. Giorgiana Hosu, Daniel Horodniceanu, Ioana Albani, Viorel Badea și Teodor Niță s-au înscris în concursul pentru ocuparea funcției de procuror-șef al DIICOT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.