Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Momentul adevărului: Va respecta Klaus Iohannis recomandările MCV?

Inquam Photos / Octav Ganea
klaus iohannis cotroceni

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ propunerile ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înaltea Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru cea de procuror-şef al DIICOT. Ministrul Predoiu a lăsat deja să se înţeleagă că avizele CSM nu îi vor schimba opţiunile, aşa că mingea este în terenul preşedintelui Iohannis.

După ce a încălcat recomandarea MCV de a nu declanşa procedura de selecţie a şefilor de parchete înainte de schimbarea legii, Cătălin Predoiu dă semne că va ignora şi o a doua recomandare MCV, aceea de a ţine cont de avizele negative ale CSM. Predoiu a afirmat ieri că "de acum înainte e decizia președintelui".

Recomandarea pe care o încalcă Predoiu se găseşte în raportul din 2017 şi a fost repetată în rapoartele ulterioare, fiind total lipsită de orice echivoc. "Raportul din noiembrie 2018 a recomandat: Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017", se arată în raportul MCV pe 2019.

Semnalul CSM este clar unul de respingere a înţelegerilor de culise care au dus la alegerea unor procurori cu evidente probleme profesionale şi personale, în dauna unor procurori mult mai experimentaţi, cu rezultate concrete. Singurul caz în care principiile procurorilor CSM nu au funcţionat a fost cel al procurorului propus pentru conducerea DNA, despre care existau informaţii că este susţinut de CSM, deşi a fost cel mai slab candidat înscris în concurs.

Decizia finală îi aparţine preşedintelui Klaus Iohannis, cel care va avea ocazia să demonstreze dacă, după trei ani de "război" cu PSD, inclusiv pe tema justiţiei, respectă într-adevăr principiile clamate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.