Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Momentul în care s-a blocat totul în negocierile dintre Hamas și Israel: nici în filme nu vezi asta

library.com
negocieri

O celulă restrânsă, intervenție din partea mai multor țări și organizații terțe, negocieri care au durat ore întregi. Un înalt oficial american povesteşte despre procesul de negociere.

O "celulă" discretă, comunicări complexe implicând şefi de stat şi şefi ai mai multor servicii secrete, progrese şi opriri... Un înalt oficial american a descris marţi procesul "teribil de obositor" care a dus la un acord privind eliberarea ostaticilor Hamas.

Guvernul israelian a aprobat acordul care prevede eliberarea a 50 de ostatici în schimbul eliberării unor prizonieri palestinieni și a unui armistițiu de patru zile în Fâșia Gaza.

Pentru a ajunge aici, a fost nevoie de cinci săptămâni de negocieri "teribil de obositoare", a spus acest oficial, care nu a dorit să fie numit, într-un interviu acordat presei marți seara. Foarte repede după atacul sângeros și fără precedent din 7 octombrie al Hamas pe pământul israelian, Qatarul s-a oferit, potrivit acestui oficial, să medieze pentru o eventuală eliberare a ostaticilor duşi în Fâșia Gaza de gruparea islamistă palestiniană - în jur de 240 de persoane.

 

O celulă discretă

O "celulă" este apoi stabilită pentru a "lucra foarte prudent, foarte discret". Administrația Biden este reprezentată de doi înalți oficiali ai Casei Albe, Brett McGurk și Josh Geltzer. Au urmat, timp de săptămâni întregi, "contacte zilnice, uneori oră de oră" între americani, israelieni, qatarezi și egipteni.

Egiptul, care deține singura deschidere către lume a Fâșiei Gaza care nu este în mâinile Israelului, trecerea Rafah, este un mediator istoric și esențial în conflictul israelo-palestinian. Qatarul, la rândul său, îl găzduieşte pe liderul exilat al Hamas, dar menține și relații bune cu Washingtonul.

O primă etapă importantă a fost depăşită pe 20 octombrie odată cu eliberarea a două femei americane deținute de Hamas, "un test în mărime naturală", a raportat înaltul oficial american, indicând cum le-a urmărit Casa Albă în acea zi drumul spre libertate "în timp real".

 

Mossad şi CIA

Eliberarea lor "ne-a dat încredere" în procedura stabilită atunci, confirmând rolul cheie al Qatarului.

Șeful Mossad-ului israelian, David Barnea, și șeful CIA american, Bill Burns, s-au alăturat în acel moment cercului restrâns de negocieri.

Președintele american, Joe Biden, are mai multe întâlniri cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Discuțiile, "foarte detaliate și tehnice", s-au lovit repede de o chestiune crucială: identificarea de către Hamas a ostaticilor pe care i-ar putea elibera. Comunicațiile sunt "dificile" și laborioase, "mesajele trebuie să treacă prin Doha și Cairo până în Fâșia Gaza și să se întoarcă în cealaltă direcție", conform aceleiași surse.

La sfârșitul lunii octombrie-începutul lunii noiembrie, acordul "începe să prindă contur", deja se vorbește despre eliberarea a 50 de persoane, dar Hamas, conform înaltului oficial american, dă numai o listă de 10 nume.

Pe 12 noiembrie, Joe Biden a ridicat telefonul și l-a informat pe emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, că trebuie mers mai departe.

Hamas, din nou conform acestui înalt oficial de la Casa Albă, ajunge să dea 50 de nume de femei și copii, cu criterii de identificare. Pe 14 noiembrie, Israelul dă prima dată undă verde. În acea zi, „ne apropiam de încheiere, când brusc totul s-a blocat", Hamas a încetat să mai răspundă, continuă sursa.

 

5 - 6 pagini

Sursa asigură că odată ce contactul este restabilit, gruparea islamistă palestiniană, în mai multe rânduri, "întrerupe negocierile".

Pe 17 noiembrie, președintele american se află la San Francisco (California) pentru un summit cu țările din jurul Pacificului. Un alt telefon, de data aceasta pentru a conveni cu Emirul Qatarului că este timpul să "parafăm" acordul.

Pe 18 noiembrie, trimisul american Brett McGurk, căruia i s-a alăturat șeful CIA prin teleconferință, a participat la o întâlnire decisivă la Doha, din care a rezultat un plan de "cinci - șase pagini", care detalia procesul de eliberare, astfel încât "nimic să nu fie lăsat la voia întâmplării".

A doua zi, în timpul unei întâlniri cu șeful serviciilor de informații egiptene, Abbas Kamel, un răspuns din partea Hamas a făcut posibilă rezolvarea anumitor puncte rămase în suspans.

Atunci, "pentru prima dată" americanii "văd că acordul prinde contur". Marți seara (ora SUA), Joe Biden s-a declarat, într-un comunicat,  "extraordinar de mulțumit" de eliberarea iminentă a ostaticilor.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.