Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Momentul lui Udrea, Băsescu, Tăriceanu

Odată cu punerea la dispoziție a lui Florian Coldea, toți cei care atacau până acum justiția și Serviciile au ieșit la rampă cu declarații care mai de care mai tranșante. Într-un meci purtat pe parcursul mai multor ani, pare că a venit momentul celor ca Elena Udrea, Traian Băsescu sau Călin Popescu Tăriceanu să iasă din defensivă și să poarte mingea spre poarta adversă.

Fără doar și poate, momentul este unul dificil pentru SRI și DNA. Dacă până acum, acuzațiile celor mai sus numiți puteau fi considerate simple scuze, venite ca reacții la deschiderea unor dosare penale, scoaterea pe tușă a lui Coldea, până la noi ordine, alimentează și mai multe incertitudini și întrebări cu privire la independența justiției.

De această stare de incertitudine încearcă să beneficieze mai mulți oameni, în funcție de interesele fiecăruia.

Unul dintre aceștia este Dan Voiculescu, care în plin scandal al înregistrării cu Traian Băsescu, vorbind despre dosare mușamalizate, a depus  o cerere de eliberare condiționată, respinsă totuși câteva zile mai târziu de Judecătoria Sectorului 5.

Elena Udrea aduce aminte că ea a fost prima care a avut curaj să se ia în piept cu sistemul, prima care a vorbit despre puterea pe care o avea în mâini Florian Coldea.

„Acum fix doi ani, pe 30 ianuarie 2015, am spus în fatidicul interviu de la Hotnews, pentru prima dată, că există un general SRI, Coldea, care conduce Romania, prin teroarea cătușelor din mâna lui Kovesi. Că cei doi acționează mafiot, că sunt beneficiari de bunuri și avantaje în mod ilegal, că au relații nepermise chiar ilegale cu oameni de afaceri și politicieni, că intervin în afaceri, politică, decid cine conduce instituțiile, cine candidează, cine câștigă alegerile, cine e liber cine nu etc.
A doua zi au urmat 7 cereri, de reținere și arestare preventivă, într-o reacție furibundă a celor doi, denumiți Binom de către Ion Cristoiu în lunile care au venit. M-au băgat 8 zile apoi încă 72 în pușcărie, au încercat să mă mai aresteze o dată, a treia oară, după 6 luni după ce mă eliberaseră... (...)Atunci am fost desființată ca necredibilă, acum se dovedeşte că am avut dreptate,” a declarat Udrea, pe pagina sa de Facebook.

Același tip de discurs este îmbrățișat și de Tăriceanu, într-un comunicat de presă:

„În ultimii aproape 3 ani, în ciuda riscurilor și presiunilor la care am fost supus și în ciuda faptului că am fost aproape singur pe acest front, am militat în mod consecvent pentru respectarea și revenirea la principiile democrației și statului de drept abandonate în mod premeditat de fostul președinte al României în mandatele sale. Opinia publică românească, mass media și aliații noștri așteaptă să vadă în ce măsură a contribuit SRI prin acțiunea sa sau prin pasivitatea sa la transformarea României în "stat mafiot", în ce măsură SRI și-a abandonat misiunile legale în favoarea unor acțiuni politice partizane, unele chiar împotriva fundamentelor democrației și statului de drept, cazuri concrete când Justiția a fost transformată în câmpul tactic al SRI.”

Din cauza scandalului în care SRI s-a lăsat atras, mesajul transmis de politicieni ca Udrea, Băsescu sau Tăriceanu nu a prins niciodată mai multă greutate ca acum. De asemenea, această perioadă este potrivită și pentru a se începe lobby-ul pentru legea amnistiei și grațierii, despre care s-a vehiculat din ce în ce mai mult în ultimul timp.

Dan Tapalagă scrie că mai multe semnale și informații obținute de HotNews indică faptul că PSD intră în linie dreaptă cu proiectul privind amnistia și grațierea, pentru ca până în luna februarie acesta să fie deja promovat.

Și pentru ca cercul să fie complet, tot Tapalagă vorbește de murdărirea imaginii justiției în plan extern, de care se ocupă familia Adamescu, printr-o serie de articole apărute în ziare mari din Vest. Această ultimă acțiune are două obiective:

Să legitimeze în ochii partenerilor externi eventualele măsuri politice îndreptate împotriva DNA, iar în plan intern să legitimeze în ochii opiniei publice, folosindu-se de credibilitatea ziarelor în care apar astfel de materiale, mărturisirile celor aflați „în război” cu DNA.

Oricât de puțin ar fi crezut cineva până acum declarațiile celor certați cu legea, tragerea pe linie moartă a lui Coldea, ca reacție la înregistrările cu Sebastian Ghiță, pune un mare semn de întrebare asupra activității SRI și DNA. Acest lucru se întâmplă tocmai pentru că este primul moment în care sistemul reacționează la afirmațiile celor certați cu legea. Dacă Kovesi declara în ultimele zile că nu comentează cele spuse de un fugar, iată că SRI nu a rămas la fel de indiferent.

În momentul actual, cei precum Udrea, Tăriceanu sau Băsescu beneficiază de o imensă gură de oxigen. Mai mult, chiar și Victor Ponta a anunțat, prin intermediul lui Codrin Ștefănescu, că este pregătit să se prezinte în fața Parlamentului pentru a spune „tot ce știe”.

Cu cât sistemul pare mai slăbit, cu atât vor apărea mai multe acuzații. Dacă sunt încălcări ale legii, dacă sunt vinovați, aceștia trebuie identificați rapid iar procesul prin care acest fenomen se petrece trebuie să fie unul cât mai transparent. Complicat, câtă vreme vorbim de posibile acțiuni sau infracțiuni comise de oameni din Servicii. Dar orice amânare, orice tergiversare a acestui caz nu va face decât să susțină și mai mult semnele de întrebare față de independența justiției. Iar urmările pot fi multe și de lungă durată pentru România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.