Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Monahul Gherasim de la Prodromu a fost pomenit la un an de la mutarea la Domnul

„Odată cu plecarea lui îl simțim și mai aproape”, a declarat, pentru Basilica.ro, Părintele Dumitru Iuga din Săcel, județul Maramureș, despre monahul prodromit Gherasim Mariș, plecat la Domnul în 29 octombrie 2021.

Clericul maramureșean a participat sâmbătă la pomenirea de un an oficiată la mănăstirea românească din Sf. Munte Athos pentru fostul său coleg de seminar.

El a ajuns în Sfântul Munte pentru pomenire împreună cu un grup de pelerini din care a făcut parte și Vasile Mariș, fratele după trup al Monahului Gherasim Prodromitul.

Părintele Ieromonah Teofil Covaci, Secretarul Schitului Prodromu, a oficiat, împreună cu un sobor de clerici din țară, Sfânta Liturghie și apoi parastasul la mormântul Monahului Gherasim.

Părintele Dumitru Iuga a avut un moment de reculegere la mormânt, în care i-a povestit prietenului plecat la Domnul despre toți colegii de seminar. În timpul vieții de aici, monahul întreba despre toți și ținea fotografii și amintiri de la ei într-un caiet studențesc pe care-l păstra cu drag.

„Am reprezentat clasa de 32 de băieți, promoția din 1998 a Seminarului Teologic Liceal «Sf. Iosif Mărturisitorul» din Baia Mare – clasa care l-a avut diriginte pe Părintele Profesor Radu Micu Dorin. Ne-am rugat împreună pentru părintele Gherasim”, a spus Părintele Dumitru Iuga.

„Și, pentru că, odată cu plecarea lui, îl simțim și mai aproape, colegii m-au delegat să-i povestesc despre fiecare. Am vorbit la mormântul său despre toți, în ordinea din catalog”, a mai precizat el.

„Am pierdut un prieten. Mă simțea de la mii de kilometri și-mi trimitea câte un mesaj: «Pater, nu ești singur, sunt cu tine». A fost o prietenie sinceră, ceea ce este foarte greu de înțeles în lumea în care trăim și în care prietenii adevărați se găsesc foarte rar”, a mai menționat preotul maramureșean.

În 31 martie 2017, când Starețul Atanasie Floroiu al Mănăstirii Prodromu a fost numit cetățean de onoare al localității Săcel, Monahul Gherasim a condus delegația care a adus în dar pentru biserica din localitatea maramureșeană o copie a Icoanei Maicii Domnului Prodromița.

Tot el a mijlocit aducerea, în 2021, a unui fragment din moaștele Sf. Ioan Botezătorul la Mănăstirea Plumbuita din Bucureşti, aşezate anul acesta, 2021, o părticică din ele se află la Reședința Patriarhală.

Monahul Gherasim (Mariș) de la Prodromu, pe care Părintele Patriarh Daniel l-a descris ca „monah cărturar, evlavios și harnic”, s-a închinoviat la vârsta de 12 ani în Mănăstirea „Sf. Ilie” din Dragomirești, județul Maramureș.

A studiat Teologia la Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca, perioadă în care a făcut cunoștință, printr-un program de schimb de studenți, cu Ortodoxia din SUA. A urmat studii de master la Tesalonic.

În 8 septembrie 2005 a devenit frate la Schitul Românesc Prodromu din Muntele Athos, iar în 8 septembrie 2012 a fost tuns în monahism.

„Sper că am venit aici doar pentru dragostea lui Hristos. Tinerețea este perioada cea mai plină de bucurie, frumusețe și inteligență. Dacă i-o poți oferi lui Dumnezeu, ești ca îngerii. Sper să-mi închei viața aici”, spunea monahul într-un film despre Schitul Prodromu realizat în 2019.

A tradus în limba greacă cartea Cultura Duhului a Ieromonahului Rafail Noica și a lucrat la operele complete ale Părintelui Petroniu Tănase, precum și la o istorie a Icoanei Maicii Domnului Prodromița.

Părintele Gherasim a reprezentat schitul în Anglia, Irlanda, Belgia, Franța, Italia și în Țara Sfântă , iar în 2016 și 2018 a fost trimis în misiune la Mitropolia Ortodoxă din Seul (Patriarhia Ecumenică), scop în care a învăţat special limba coreeană.

În 29 octombrie 2021, a fost răpus de o boală nemiloasă, pe care a purtat-o cu răbdare și smerenie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.