Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Monica Anisie e prinsă în SCANDAL: Pe cine a pus director la Laserul de la Măgurele, după ce l-a demis pe academicianul Nicolae Zamfir

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Monica Anisie

Nicolae Marius Mărginean este noul director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

El îl înlocuieşte la conducerea institutului pe academicianul Nicolae Zamfir, scrie agerpres.ro.

Citește și: Alexandru Rafila, despre imunizarea în masă: Se poate întâmpla în câțiva ani de zile

Conform sursei citate, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a semnat ordinul de numire în funcţia de director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH) a lui Nicolae Marius Mărginean.

"Decizia are efect până la organizarea concursului, dar nu mai mult de şase luni. În această perioadă, acesta va exercita şi funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie", precizează MEC.

Citește și: Ultimă oră! Începe! Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Anterior acestei numiri, Nicolae Marius Mărginean a fost preşedinte al Consiliului Ştiinţific al IFIN-HH, consiliu al cărui obiectiv este îndeplinirea rolului de orientare strategică şi coordonare a activităţii de cercetare-dezvoltare şi inovare în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH).

"Pe această cale, Ministerul Educaţiei şi Cercetării mulţumeşte public domnului Acad. Nicolae Victor Zamfir pentru dăruirea şi eforturile deosebite depuse în implementarea Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere", mai susţine MEC.

Citește și: Alexandru Rafila vine cu noi vești despre vaccinul contra COVID-19! Când ar putea să apară

Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) este administrată de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH), aflat în coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Academia Română protestează faţă de demiterea lui Nicolae Zamfir din funcţia de director general al Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" şi susţine că decizia luată de Ministerul Educaţiei pune în pericol finalizarea proiectului laserului de mare intensitate de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics - ELI-NP).

Citește și: Dumitru Coarnă: ‘A fost stabilit ca, începând cu data de astăzi, să fie revocate toate’

Într-un protest adresat ministrului Educaţiei, Monica Anisie, Biroul Prezidiului Academiei Române susţine că a luat act cu "profundă dezamăgire" de decizia de revocare a lui Nicolae Zamfir din funcţia de director general al institutului, decizie pe care o consideră "nejustificată".

În opinia Academiei Române, demiterea lui Nicolae Zamfir ameninţă să blocheze evoluţia ascendentă a cercetării ştiinţifice româneşti la nivel mondial şi pune în pericol finalizarea proiectului ELI-NP.

Citește și: Ludovic Orban anunță noi măsuri: Pregătim o altă OUG!

"Actul şi maniera demiterii de către Ministrul Educaţiei şi Cercetării a directorului general al Institutului care implementează Proiectul ELI-NP sunt de neînţeles. În plus, ele au conotaţii mai largi, reprezentând o ameninţare reală de blocare a evoluţiei clar ascendente a cercetării ştiinţifice româneşti la nivel mondial.

Proiectul ELI-NP înseamnă investiţii în tehnologii de vârf, unice în lume şi deja puse în funcţiune, înseamnă atragerea de specialişti de cea mai înaltă calificare din întreaga lume, valorificarea inteligenţei româneşti la cel mai înalt nivel şi, nu în ultimul rând, readucerea în România a tinerilor plecaţi tocmai din cauza lipsei infrastructurii performante de cercetare.

Citește și: După Traian Băsescu, un alt greu PMP lovește alianța PNL-USR-PLUS: ‘Azi mi-am depus, e vremea pentru o schimbare-fulger’

Demiterea conducerii Institutului în momentul când ELI-NP începe să fie operaţional pune în pericol finalizarea proiectului, având grave consecinţe financiare şi afectând imaginea României. În aceeaşi măsură, gestul nejustificat al acestei demiteri ilustrează, din păcate, incapacitatea factorilor decizionali de a acţiona coerent şi predictibil şi de a arăta lumii că România are potenţialul şi capacitatea de a fi partener cu drepturi egale în cel puţin un domeniu de referinţă la nivel mondial: cercetarea ştiinţifică", mai spune Academia Română.

Biroul Prezidiului Academiei Române consideră că este de datoria celui mai înalt for de ştiinţă şi cultură al ţării să dezaprobe public astfel de practici şi să atragă atenţia asupra pericolului ca o administraţie neconsolidată în plan strategic să contribuie la distrugerea domeniului deschis de ELI-NP.

Citește și: Alexandru Rafila, despre imunizarea în masă: Se poate întâmpla în câțiva ani de zile .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.