Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Monica Macovei cere explicații despre fondurile de urgență pentru victimele de la Colectiv

macovei2

Europarlamentarul Monica Macovei a transmis prim-ministrului Dacian Cioloș și miniștrilor Sănătății și Educației, o scrisoare prin care solicită mai multe informații privind situația victimelor din Colectiv și măsurile de ajutor pe care Guvernul le ia pentru acestea. Macovei cere Guvernului să spună când ajung la familiile victimelor ajutoarele de urgență prevăzute prin HG, ce măsuri de protecție au în vedere, pe termen mediu și lung, pentru victime și familiile lor, aflate în țară sau în străinătate și cum va fi rezolvată situația răniților care au studii de finalizat.

„Care este stadiul curent al viramentelor pe care statul român trebuie să le facă în conturile însoțitorilor celor răniți, care se află transferați la spitale din străinătate, în baza Hotărârii de Guvern nr. 925, din 9 noiembrie 2015, privind acordarea unor ajutoare de urgență familiilor și însoțitorilor victimelor de la clubul Colectiv?”, întreabă Monica Macovei în scrisoarea înregistrată la Guvern.

Potrivit europarlamentarului, din informațiile primite de la familiile tuturor celor 8 răniți internați în Bruxelles, deși dosarele au fost depuse în jurul datei de 13 noiembrie 2015, până acum nu au primit nimic din cei 7.500 de euro puși la dispoziția lor, pentru prima lună, apoi câte 6.000 de euro, lunar.

Vă rog să trimiteți imediat sumele de bani destinate acestor oameni ca ajutor de urgență și să comunicați public numărul familiilor la care ajutorul de urgență a fost trimis și numărul celor la care nu a fost trimis, incluzând familiile răniților din toate spitalele, indiferent unde se află acestea.”, scrie Macovei.

În documentul citat eurodeputatul cere detalii și despre mîsurile de protecție pe termen mediu și lung pentru victime și familiile lor, având în vedere că vor avea nevoie de sprijin consistent, atât din punct de vedere medical, cât și financiar.

„Mulți dintre cei răniți vor fi în imposibilitatea de a-și relua, temporar sau definitiv, activitățile profesionale anterioare. Cum veți acționa pentru a soluționa situații de acest fel? Elevii și studenții internați sunt suspendați din perioada de școlarizare? Care este statutul lor? Mai mult, părinților aflați cu copiii lor în spital li se cer tot felul de adeverințe și de acte doveditoare, deși aceștia se află acum în altă țară și nu pot răspunde acestor solicitări, potrivit relatărilor familiilor victimelor. Ați gândit deja o reglementare legală pentru reîncadrarea elevilor și studenților răniți în sistemul de învățământ, atunci când se vor putea întoarce la studii?”, întreabă Macovei.

Mai mult, în scrisoarea transmisă Guvernului, europarlamentarul cere explicații și cu privire la numărul solicitărilor de transfer la spitale din străinătate și al stadiului în care se află acestea, în special cazurile în care starea de sănătate permite transportul. Macovei precizează că există spitale care încă așteaptă răspunsuri în acest sens și că mai există pacienți ai căror famililii doresc ca ei să fie tratați în străinătate pe baza formularului E112.

Ministerul Sănătății a anunțat marți, 24 noiembrie, că 39 de răniți în urma tragediei din clubul Colectiv sunt încă internați la spitalele din București, 10 dintre aceștia aflându-se în stare critică și gravă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.