Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Monica Macovei: 'Nu acceptăm nici o Europă cu două viteze, nici să fim un stat de mâna a doua'

MONICA MACOVEI - CONFERINTA

"Nu acceptăm nici o Europă cu două viteze, nici să fim un stat de “mâna a doua” și nici ca românii să fie cetățeni de “mâna a doua” în Uniunea Europeană.

Repet ceea ce susțin de când această idee a apărut în discuțiile dintre statele fondatoare ale Uniunii, după Brexit: dacă proiectăm o Uniune cu două viteze, viitorul Europei unite se încheie.

Reformarea Uniunii trebuie să aibă un singur obiectiv: o Uniune unită, o singură viteză, un singur cerc al statelor membre egale în luarea deciziilor.

Citește și: Liviu Dragnea urmărește o schimbare MAJORĂ: presiune asupra serviciilor secrete

Discuțiile și deciziile despre viitorul Uniunii trebuie să aibă loc cu toate statele membre, nu doar între statele fondatoare, care să plaseze într-un alt cerc statele intrate în UE după 1989.

Ceea ce ani de zile a fost o propagandă mincinoasă, cu mult înainte de Brexit, adică susținerea ideii că în Uniunea Europeană există “state și cetățeni de mâna a doua”, ar putea deveni realitate dacă se decide planul Europei cu două viteze.

Discriminarea între statele din Uniunea Europeană nu duce la reconstrucția unei Uniuni Europene în care cetățenii să aibă încredere și nici la o reformă reală a Uniunii, ci duce la destrămarea Uniunii.

Reformarea UE este necesară și se poate face prin reducerea instituţiilor Uniunii la cel puțin jumătate, prin a avea un singur sediu pentru Parlamentul European, și nu două, ca acum (Bruxelles și Strabourg), prin reducerea personalului, toate acestea însemnând cheltuieli mai mici. Eliminând instituții și agenții europene care nu au niciun impact asupra politicilor Uniunii și care au fost create pentru că țara X a vrut să aibă o agenție, de exemplu, pe teritoriul său, putem crea în acelasi timp, fără costuri suplimentare, o forță de apărare comună și o fiscalitate comună. Reformarea UE presupune și capacitatea de a răspunde rapid la situaţii de criză. Degeaba există departamente întregi de experți dacă Uniunea nu a fost capabilă să prevină și să răspundă prompt la situațiile de criză. Foarte important, reformarea UE înseamnă să facem legi numai pentru chestiunile importante pentru europeni, fără diverse rapoarte și rezoluții inutile.

România este beneficiar, dar și generator de securitate în regiune, având o poziţie geopolitică importantă, lucru care trebuie pus cu îndrăzneală și curaj pe masa negocierilor: vrem investiții, vrem infrastructură, vrem păstrarea locurilor de muncă pentru românii din Marea Britanie și din alte state membre. Vrem securitate, tocmai pentru că suntem o țară care poate genera securitate în regiune. România este o ţară puternică și nu trebuie să fie lăsata în umbră în interiorul Uniunii din cauza unor politicieni care nu știu să negocieze sau nu vor să negocieze pentru români.

Suntem cetățeni europeni cu drepturi și obligatii. Vrem să avem drepturile oricărui cetățean european și să ne îndeplinim obligațiile, inclusiv să avem toate condițiile îndeplinite pentru a intra în zona EURO și în Schengen și să avem anti-corupție, anti-fraudă și anti-criminalitate eficiente.

Aud cei de la putere? Românii vor să fie o națiune unită, deșteaptă, sănătoasă și fără toleranță la corupție și la orice fel de criminalitate și să poată trage la răspundere orice clasă politică iresponsabilă care vrea să ne ducă pe alt drum.", s-a arătat într-un comunicat remis Știripesurse.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.