Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Monument dedicat poetului Publius Ovidius Naso, dezvelit la 2000 de ani de la moartea sa, la Constanța

Wikipedia
Cazinou Constanța

Un ansamblu statuar dedicat lui Publius Ovidius Naso a fost dezvelit, miercuri, în orașul Ovidiu, județul Constanța, la 2000 de ani de la moartea poetului latin, dar și la 140 de ani de când Dobrogea a ajuns în administrație românească și la 100 de ani de la formarea României Mari.

Zeci de oameni și reprezentanți ai autorității locale au asistat, miercuri, în ciuda vremii foarte urâte, în vânt, ninsoare și ger, la ceremonia de dezvelire a ansamblului statuar dedicat poetului latin Ovidiu. În acordurile imnului național, interpretat de Paula Seling, sculptura a fost scoasă la iveală de sub drapelul național cu care fusese acoperită, cu oarecare greutate din cauza vântului puternic.

Ansamblul monumental dedicat poetului Ovidiu este compus din trei statui alegorice - „Ovidius metamorfozat”, „Geneza” și „Iubirea”, realizate din piatră, fiind menit să comemoreze 2000 de ani de la moartea poetului și să creeze, în același timp, un centru de interes al orașului ce-i poartă numele.

„Pentru noi, românii, acest an are o importanță aparte, fiind momente pe care le poți trăi o singură dată în viață, respectiv: 2000 de ani de la moartea poetului latin, 100 de ani de la Marea Unire și 140 de ani de când regiunea noastră Dobrogea a revenit la patria mamă”, a spus primarul orașului George Scupra.

Monumentul a fost realizat de unul dintre artiștii reprezentativi ai noii generații, basarabeanul cu cetățenie română, sculptorul Vladlen Babcinetchi și, așa cum au arătat reprezentanții Primăriei Ovidiu, concepția și anvergura proiectului au fost determinate de momentul istoric și de locația aleasă, în urma unor lungi dezbateri și consultări privind viziunea, materialele folosite, proporțiile și semnificația întregului ansamblu.

Astfel, a fost dezvoltată o compoziție tridimensională în spirală, conică, cu Ovidiu pe soclu, iar la baza acestuia, reprezentarea a două teme fundamentale ale creației ovidiene: Geneza și Iubirea.

Primarul George Scupra a explicat că statuia se bazează foarte mult pe ideea de metamorfoză, mai ales pentru că cele mai multe scrieri ale lui Publius Ovidius Naso sunt clădite pe acest concept.
Ovidiu devine astfel al treilea oraș din lume care are o statuie ce îl înfățișează pe poetul roman, după Constanța, în 1887 și Sulmona, Italia, în 1925, ambele statui fiind realizate de artistul Italian Ettore Ferrari.

Costurile de realizare a operei au fost de aproximativ 30.000 de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.