Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mormântul lui Mahsa Amini a fost vandalizat

irantrue.com
Mahsa Amini

Mormântul lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniancă a cărei moarte a declanşat o contestare de mare amploare a liderilor politici şi religioşi iranieni, a fost vandalizat, anunţă activişti şi avocatul familiei, relatează AFP.

Mahsa Amini a murit la vârsta de 22 de ani, în septembrie, după ce a fost arestată de Poliţia Moravurilor, la Teheran, care-i reproşa că a încălcat codul vestimentar strict impus femeilor, obligate să poarte văl, scrie news.ro.

Manifestaţii, după moartea tinerei, au sfidat sistemul islamic, impus în Iram după Revoluţia din 1979.

Ele au slăbit în ultimele luni, însă acţiuni au loc sporadic.

Tânăra, care s-a dus la Teheran împreună cu familia, a fost îngropată în oraşul său natal, Saqez, în provincia iraniană Kurdistan, unde, potrivit unor activişti, autorităţile sunt hotărâte să împiedice orice adunare publică în memoria acesteia.

Reţeaua Drepturilor Omului din Kurdistan (KHRN), cu sediul în Franţa, anunţă că mormântul, cu numele său kurd, Zhina, scris cu litere groase persane, a fost atacat duminică dimineaţa, la 21 mai.

Imagini publicate pe reţele de socializare, care ar proveni de pe contul pe Instagram al fratelui ei, Ashkan, arată că un geam care proteja o poză a lui Amini, pe piatra de mormânt, a fost spart.

”Din nefericire, duminică dimineaţa, persoane pe care le cunoaştem şi care au acţionat la fel în trecut, au atacat mormântul lui Zhina Mahsa Amini”, a declarat, într-un comunicat publicat de KHRN, avocatul familiei, Saleh Nikbakht.

El nu precizează cine sunt aceste persoane şi adaugă că autorităţile au intervenit anterior pentru a împiedica construirea unui foişor peste mormânt.

”Până şi geamul de pe mormântul tău îi deranjează? Să-ţ spargă de 1.000 de ori şi îl vom reface. Să vedem cine oboseşte primul”, declară Ashkan Amini în mesajul postat pe reţele de socializare.

Familia şi susţinătorii lui Mahsa Amini acuză că tânăra a fost ucisă cu o lovitură de în cap, pe când se afla în detenţie, însă autorităţile susţin că moartea a fost cauzată de o criză cardiacă, provocată de o stare proastă anterioară a sănătăţii.

Potrivit ONG-ului norvegian Iran Human Rights (IHR), reprimarea manifestaţiilor s-a soldat cu 500 de morţi.

Iranul a spânzurat şapte bărbaţi în dosare legate de manifestaţii. Activişti denunţă o politică deliberată, cu scopul de a crea o atmosferă de frică.

Amnesty International a avertizat săptămâna aceasta că alţi şapte bărbaţi ar putea să fie executaţi în legătură cu manifestaţiile.

Mormântul lui Mahsa Amini, a cărei moarte a declanşat o contestare de mare amploare a liderilor politici şi religioşi iranieni, vandalizat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.