Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi probleme pe relația cu Ucraina? 200 de morminte româneşti vor fi scoase la licitaţie

M. C.
basilica.ro
cimitir

Apare un nou posibil motiv de scandal între autoritățile românești și cele ucrainene, după momentul „canalul Bâstroe”. Este vorba despre cele circa 200 de morminte româneşti din cimitirul central din Cernăuţi aflate în paragină, ai căror proprietari sau urmaşi nu se cunosc, care vor fi scoase la licitaţie de autorităţile locale ucrainene, iar rămăşiţele pământeşti ale celor răposaţi vor fi reînhumate în alt loc, a declarat viceprimarul Igor Krohmali, transmite marţi Agenţia BucPress din acest oraş din Ucraina, relatează Agerpres. Conform agenţiei de presă citate, este vorba de cimitirul central Horecea de pe strada Zelena.

  • Context: Cimitirul de pe strada Zelena din Cernăuţi este unul dintre cele mai mari şi mai importante cimitire din Ucraina şi are o istorie bogată şi variată. Cu toate acestea, decizia de a exhuma rămăşiţele din mormintele româneşti şi de a scoate locurile de veci la licitaţie suscită îngrijorări cu privire la păstrarea şi respectarea patrimoniului cultural şi istoric al oraşului Cernăuţi, notează BucPress.

Creşterea cimitirului nu este posibilă, iar noile înmormântări sunt interzise în cadrul rezervaţiei istorico-culturale "Cimitirul de pe strada Zelena", a explicat viceprimarul din Cernăuţi. În trecut, era posibil să se cumpere locuri de înmormântare acolo, dar această normă a fost abolită în 2007. Cu toate acestea, oamenii care au documente relevante pentru aceste parcele au dreptul la înmormântare acolo, notează BucPress.

Ce au decis autoritățile locale ucrainene

Întrucât nu mai este posibil să se facă noi înmormântări şi pentru că sunt multe restricţii privind îngroparea în mormintele lăsate în paragină, autorităţile au hotărât să ca rămăşiţele din mormintele româneşti să fie exhumate, iar locurile respective de veci să fie scoase la vânzare.

În ceea ce priveşte mormintele pentru care nu există informaţii despre proprietari sau urmaşi, autorităţile plănuiesc să le inventarieze şi să le scoată la licitaţie.

Potrivit declaraţiilor viceprimarului, cele mai multe dintre aceste morminte datează din perioada când Bucovina aparţinea României. În privinţa lor nu există documente de arhivă, inscripţii sau date de identificare, astfel încât autorităţile nu pot afla cine sunt proprietarii sau urmaşii acestora. Se estimează că există aproximativ 200 de astfel de morminte în cimitir.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.