Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscheea Ayodhya revine hinduşilor - Decizie cu impact religios a Curţii supreme a Indiei

Zeit
moschee berlin

Curtea Supremă a Indiei a acordat sâmbătă unui grup hindus proprietatea site-ului religios de la Ayodhya, revendicat şi de musulmani, informează Reuters, citată de AGERPRES. Controversa a dus în trecut la ciocniri sângeroase între cele două comunităţi.

Conform unor documente prezentate instanţei de musulmani, moscheea din Ayodhya, din actualul stat indian Uttar Pradesh, a fost construită în 1528 de împăratul Babur din dinastia Mogulilor.

În 1949, grupuri de musulmani au acuzat oficiali guvernamentali indieni că îi determină pe hinduşi să amplaseze o statuie a zeului Rama pe terenul moscheii. În 1050 a fost intentat primul proces prin care se solicită dreptul de a-l venera acolo pe Rama. În 1986, o instanţă a decis că trebuie permis accesul hinduşilor pentru rugăciuni.

Moscheea a fost dărâmată în 1992 de mii de activişti hinduşi, conduşi de politicieni din partidul naţionalist Bharatiya Janata (BJP, actualul partid de guvernământ). În acelaşi an şi în 1993 au avut loc în vestul Indiei conflicte violente între hinduşi şi musulmani, soldate cu peste 2000 de morţipotrivit estimărilor unei organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

În 2010, un complet de trei judecători de la înalta curte din Allahabad, din Uttar Pradesh, a decis că situl moscheei trebuie împărţit între trei părţi implicate în litigiu. Sentinţa a fost susţinută în 2011 de Curtea Supremă.

Anul acesta, un complet de cinci judecători de la cea mai înaltă instanţă a început audieri zilnice pentru rezolvarea diferendului. Sentinţa definitivă a fost pronunţată sâmbătă, dând câştig de cauză unui grup hindus şi acordând musulmanilor un alt teren.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.