Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova anunţă un armistiţiu în Alep

Arabia Saudită, Qatarul şi Turcia au acceptat să participe la discuţiile cu americanii şi ruşii pentru a încerca să disocieze opoziţia moderată de extremiştii activi la Alep (nordul Siriei) cu scopul de a favoriza un armistiţiu, a făcut cunoscut luni ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit ambasadorului, această idee, promovată de mult timp de Moscova, s-a degajat în cursul discuţiilor diplomatice care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Lausanne (Elveţia).

Citeşte şi: Omul lui Vladimir Putin face scandal: 'A pornit o nouă linie de lupte'

El a informat că, pentru a asigura prelungirea consensului de la Lausanne, luni era prevăzută o reuniune între militari americani, ruşi, din Arabia Saudită, Qatar şi Turcia.

Aceste ultime trei ţări "şi-au exprimat intenţia de a acţiona insistent pe lângă grupările de opoziţie moderate pentru a se disocia de (Frontul) Al-Nusra", a declarat Vitali Ciurkin.

Simona Halep, prima reacţie după retragerea Serenei Williams din Turneul Campioanelor: 'Am scăpat'

Luptătorii Frontului Al-Nusra - ramura siriană a organizaţiei Al-Qaida -, prezenţi în partea de est a oraşului Alep, bombardat fără încetare de avioanele ruse şi siriene, trebuie să părăsească localitatea "ori să fie înfrânţi", a afirmat ambasadorul rus.

Citând date prezentate de mediatorul ONU Staffan de Mistura, Vitali Ciurkin a subliniat că raportul de forţe este de "unu la zece" între combatanţii moderaţi (circa 10.000) şi cei din Al-Nusra (vreo 900) în sectorul de est al oraşului.

Dacă Al-Nusra se retrage din Alep, a explicat el, atunci "acordul încheiat la Lausanne prevede că opoziţia moderată va negocia cu guvernul sirian o încetare a ostilităţilor".

Citeşte şi: SCANDAL între Alina Gorghiu și Clotilde Armand, la B1 TV: 'Vi se pare că am uitat ce aţi făcut?'

Ambasadorul rus, care s-a adresat jurnaliştilor la finalul unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate privind Siria, nu a precizat locul reuniunii prevăzute între militarii din cele cinci ţări, nici nu a confirmat dacă într-adevăr a avut loc.

În cursul consultărilor din Consiliu, Staffan de Mistura le-a făcut celor 15 ambasadori o prezentare a ultimelor discuţii diplomatice.

Potrivit unora dintre ambasadorii prezenţi, emisarul ONU a afirmat că, la Lausanne, "au fost discutate noi idei", dar se menţin "divergenţe importante" asupra căii de urmat pentru a se ajunge la un acord de încetare a focului.

Citeşte şi: Reacția OFICIALĂ a PNL la platforma propusă de Dacian Cioloș

Recent, Staffan de Mistura le-a propus luptătorilor Frontului Al-Nusra, redenumit Fateh al-Sham, să părăsească estul oraşului Alep, iar regimului de la Damasc şi Rusiei să îşi suspende bombardamentele asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.