Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova cere Washingtonului să nu se amestece în afacerile interne venezuelene

CNN.com
venezuela armată

Rusia se declară pregătită să faciliteze lansarea unui dialog între Guvernul preşedintelui Nicolas Maduro şi opoziţia venezueleană, cerând totodată Statelor Unite să nu se amestece în afacerile interne ale Venezuelei, relatează Reuters.

Moscova şi-a afişat în numeroase rânduri susţinerea faţă de Maduro, după ce liderul opoziţiei Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, s-a autoproclamat şef interimar al statului, luna trecută, şi a fost recunoscut de aproximativ 50 de ţări, cu Statele Unite în frunte.

Maduro s-a declarat, după aceea, pregătit să discute cu opoziţia, în prezenţa unor mediatori internaţionali, excluzând însă organizarea unor alegeri prezidenţiale anticipate până la sfârşitul mandatului său, în 2025.

Adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov a declarat că Moscova a făcut deja propuneri ”Venezuelei” care să permită o ieşire din criză, însă fără să facă alte precizări.

”Noi întreţinem contacte foarte importante cu Guvernul din această ţară şi suntem pregătiţi să ne propunem serviciile în vederea facilitării procesului de căutare a unor soluţii la situaţie”, a declarat el marţi, citat de agenţia Tass.

Rusia, unul dintre principalii creditori ai Venezuelei a investit miliarde de dolari în economia acestei ţări din America Centrală şi în producţia sa petrolieră.

Ea va adopta ”toate măsurile necesare” pentru a ajuta Venezuela să facă faţă sancţiunilor care i-au fost impuse de Statele Unite, declara la sfârşitul lui ianuarie ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Lavrov a îndemnat marţi seara, într-o convorbire la telefon cu omologul său american Mike Pompeo, ca Statele Unite să evite orice amestec - mai ales militar - în afacerile interne venezuelene.

El a adăugat că Rusia este dispusă să poate consultări cu privire la situaţia politică din Venezuela, în baza Chartei ONU.

Washingtonul a cerut Consiliului de Securitate al ONU să solicite în mod oficial să se orgenizeze alegeri prezidenţiale libere şi credibile în Venezuela - un demers care a determinat Moscova să prezinte un proiect de rezoluţie concurent.

Niciun vot nu este programat, pentru moment, la ONU, nici asupra rezoluţiei americane şi nici a celei ruse.

Opoziţia a ieşit în stradă, din nou, marţi, şi a cerut Guvernului venezuelean să permită intrarea pe teritoriul ţării a unui convoi cu ajutoare umanitare pe care Guaido afirmă că l-a organizat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.