Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova doreşte să transforme Găgăuzia într-o enclavă rusească (experţi de la Chişinău)

Gagauzia

Moscova doreşte să transforme Găgăuzia într-o enclavă rusească prin intermediul căreia ar putea controla Republica Moldova, au avertizat experţi de la Chişinău în cadrul unei emisiuni televizate, în contextul alegerilor ce urmează să aibă loc duminică în autonomia găgăuză. 

''Rusia foloseşte în Republica Moldova strategii care dezbină societatea. Planul Kremlinului este de a controla şi a supune totalmente Republica Moldova. Teritoriul transnistrean îl controlează, urmează autonomia găgăuză'', a declarat analistul politic Nicolae Chirtoacă, citat de agenţia IPN. 

El a adus în cadrul emisiunii menţionate o serie de critici la adresa autorităţile de la Chişinău pentru faptul că acestea nu au soluţionat la timp problema găgăuză. ''Noi trebuia să le acordăm asistenţă găgăuzilor ca să studieze în limba maternă şi să înveţe limba de stat, să-i ajutăm să fie mai puţin sovietici. Dar noi nu am făcut nimic'', a afirmat Nicolae Chirtoacă. 

La rândul său, politologul Oazu Nantoi, un cunoscut expert în problematica transnistreană, a semnalat faptul că ''Rusia a declanşat o ofensivă împotriva Republicii Moldova în scopul distanţării ei de UE şi preluării controlului prin federalizarea statului''. Ca şi Nicolae Chirtoacă, expertul Oazu Nantoi a acuzat şi el autorităţile de la Chişinău pentru situaţia creată în Găgăuzia. ''Clasa politică de la Chişinău s-a bazat pe dezbinarea electoratului. Fiecare segment politic are electoratul său. Acest fapt a creat condiţii prielnice pentru Rusia ca să-şi implementeze planurile în Găgăuzia. Din păcate, Chişinăul reacţionează doar când se întâmplă ceva grav. Autonomia găgăuză s-a transformat într-o enclavă'', a afirmat expertul, potrivit aceleiaşi agenţii de presă. 

Locuitorii Unităţii Teritorial Autonome 'Gagauz-Yeri', regiune autonomă din sudul Republicii Moldova, sunt chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege guvernatorul (başcanul), după o campanie electorală extrem de politizată în care a predominat factorul geopolitic. 

Găgăuzia are 155.600 de locuitori, ceea ce reprezintă 4,6% din populaţia Republicii Moldova. 

Din cei 10 candidaţi înscrişi în cursa electorală, cu cele mai mari şanse este creditată Irina Vlah, independentă, care în campania a fost prezentată mereu drept 'candidata Kremlinului'. Vlah, însoţită de liderul socialiştilor moldoveni Igor Dodon, a efectuat mai multe vizite la Moscova, unde s-a întâlnit cu înalţi oficiali ruşi, între care preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară), Serghei Narîşkin. Trei parlamentari ai Dumei s-au deplasat apoi în Găgăuzia pentru a o susţine, ceea ce a generat nemulţumiri la Chişinău. Ministerul de Externe al Republicii Moldova a cerut Moscovei să nu se implice în alegerile din Găgăuzia, iar ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farit Muhametşin, a fost convocat pentru explicaţii. Ulterior, preşedintele Nicolae Timofti i-a cerut ministrului de externe Natalia Gherman să ia măsurile necesare pentru a interzice intrarea pe teritoriul republicii a deputaţilor ruşi care nu efectuează vizite oficiale.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.