Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova e supărată 'foc' pe Chișinău din cauza buletinelor electorale tipărite doar în limba română

TASS
Kremlin

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) din Republica Moldova îi răspunde Moscovei care s-a arătat nemulțumită de noile prevederi ale Codului Electoral al Republicii Moldova. „Buletinele vor fi tipărite într-o singură limbă, în limba română”, a scris purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, făcând trimitere la standarde internaționale în materie de organizare a scrutinelor electorale. Criticile insistente ale Kremlinului, Vodă le consideră pe „o pistă absolut falsă”, conform deschide.md.

„Buletinele de vot vor fi tipărite într-o singură limbă, în limba română. E o decizie internă a țării noastre bazată pe un proces de consultări, inclusiv cu organizațiile internaționale”, notează Daniel Vodă pe pagina sa de Facebook.

Nemulțumirile Kremlinului cu privire la eliminarea din Codul Electoral a obligativității de a tipări buletine în limba rusă, potrivit lui Daniel Vodă, se află pe o pistă „absolut falsă”. R.Moldova își menține standardele înalte de organizare a scrutinelor electorale și nicio minoritate etnică nu poate fi favorizată, susține purtătorul de cuvânt al MAEIE.

„Sper că ambasada rusă la Chișinău, care și ea a monitorizat alegerile anterioare, a informat Moscova despre faptul că oricine are nevoie de asistență și ajutor în exercitarea dreptului democratic - îl primește profesionist și eficient. Dacă cineva are întrebări, inclusiv de traducere, o primește cu multă deschidere și bunăvoință. Noul Cod Electoral prevede negru pe alb: dacă există solicitări de a tipări buletine în limbile minorităților - acestea vor fi date curs. Coeziunea după model european, înseamnă acces tuturor minorităților și nicidecum favorizarea uneia”, a scris Daniel Vodă.

Purtătorul de cuvânt al MAEIE îi reproșează Moscovei criticile nejustificate aduse la adresa președintelui R.Moldova, ceea ce ar depăși etica profesională în diplomație, „calificativele absolut inacceptabile în adresa liderului unei țări, aleasă de poporul său este o lipsă de respect”, notează Daniel Vodă.

„Doamna președintă este recunoscută ca lider care luptă hotărât pentru democrație, respectarea drepturilor omului și libertate”, scrie purtătorul de cuvânt al MAEIE.

Vodă concluzionează că din primele zile ale războiului în Ucraina, R.Moldova a făcut apel la unitate să nu permită discursului de ură și dezbinării.

Recent, Ministerul de Externe al Rusiei a venit cu o notă critică referitoare la noul Cod Electoral al Republicii Moldova adoptat de Parlament, invocând că noile prevederi legislative în domeniul electoral ar leza drepturile și interesele vorbitorilor de limbă rusă de pe teritoriul R.Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.