Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova îi consideră 'agenţi de influenţă' ai NATO pe adepții lui Aleksei Navalnîi

The Wall Street Journal
proteste Rusia

Moscova îi consideră pe membrii Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) al lui Aleksei Navalnîi, cel mai virulent critic din tabăra opoziţiei ruse la adresa Kremlinului, 'agenţi de influenţă' care acţionează în numele NATO, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de Reuters şi Interfax, potrivit AGERPRES.

Reprezentanţi ai Uniunii Europene, Marii Britanii şi SUA care sunt, de asemenea, membri NATO s-au întâlnit luni cu aliaţi ai lui Navalnîi şi le-au dat instrucţiuni despre cum să perturbe situaţia politică din Rusia, a declarat Zaharova într-un interviu pentru Pervîi Kanal, televiziunea de stat rusă, unul dintre numeroasele sale interviuri acordate în ultimele 24 de ore, denunţând opoziţia 'nesistemică' şi Occidentul.

FBK este considerat drept 'agent străin' de către autorităţile ruse, la fel ca multe alte organizaţii neguvernamentale din Rusia care beneficiază de sprijin financiar dintr-o altă ţară, în urma unei legi din 21 noiembrie 2012.

În acest context, Zaharova a reamintit că misiunea permanentă a Poloniei a avut luni o videoconferinţă cu participarea a doi dintre colaboratorii lui Navalnîii, Leonid Volkov şi Vladimir Aşurkov, directorul executiv al FBK, şi cu reprezentanţi ai unor state membre ale UE, precum şi ai SUA şi ai Marii Britanii.

Ion Cristoiu s-a simțit rău după rapel: 'Eu m-am simțit, și am înțeles că nu sunt singurul, cumplit de obosit'

'O mică nuanţă - formatul 'ţărilor UE plus SUA plus Marea Britanie' nu mai este Uniunea Europeană, ci NATO. Aşa că putem spune că cei doi s-au întâlnit ieri (luni) cu membri ai NATO şi au primit instrucţiuni pentru un program complet. Cred că li s-a explicat clar că nu este nevoie să aştepte primăvara şi vara şi că trebuie să continue să destabilizeze situaţia de vreme ce li s-a oferit sprijin politic şi financiar', a spus ea. 'Aceştia nu sunt opoziţie, ci agenţi de influenţă', a afirmat Zaharova vorbind la televiziunea de stat rusă.

În sprijinul acuzaţiei sale, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a amintit că Volkov declarase la 4 februarie că FBK suspendă temporar organizarea acţiunilor de protest în sprijinul lui Navalnîi - care a fost condamnat săptămâna trecută la trei ani şi jumătate de închisoare - şi că acestea vor fi reluate în primăvară. Cu toate acestea, a doua zi după videoconferinţă amintită, Volkov a anunţat organizarea unei noi acţiuni de protest duminică, 14 februarie.

FBK neagă categoric că măsurile propuse de UE şi SUA sunt îndreptate împotriva Rusiei ca atare. Susţinătorii lui Navalnîi spun că îngheţarea activelor unor apropiaţi ai lui Putin suspectaţi de fapte de corupţie este destinată să ajute Rusia, după cum afirmă însuşi Volkov în contul său de Twitter.

În cursul protestelor organizate pe 23 şi 31 ianuarie, considerate de Kremlin ca fiind ilegale, poliţia a arestat peste 11.000 de persoane, reprimând cu brutalitate manifestaţiile.

Leonid Volkov, care se află în prezent în Occident, a declarat marţi că noul format de manifestaţie prevăzut pentru weekend ar trebui să le permită protestatarilor să stea departe de poliţie.

Aliatul lui Navalnîi i-a invitat pe locuitorii marilor oraşe să iasă în curţile din faţa blocurilor lor duminică la ora 17:00 GMT şi să ţină aprinse lanternele telefoanelor mobile timp de câteva minute.

Pe fondul cazului Navalnîi, tensiunea între UE şi Rusia s-a acutizat, Occidentul ameninţând Moscova cu noi sancţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.