Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova răspunde dur la sancţiunile dictate de Capitoliu. Sute de diplomaţi americani sunt FORŢAŢI să plece din Rusia

sputnik
diplomat sua, rusia

Rusia va reduce prezenţa diplomatică a SUA pe teritoriul său ca răspuns la adoptarea de către Congresul american a noilor sancţiuni împotriva sa, fapt ce denotă "rusofobie", în opinia Moscovei, a anunţat vineri într-un comunicat Ministerul de Externe rus, citat de AFP, conform agerpres.

'Cerem părţii americane ca, până la 1 septembrie, să reducă numărul diplomaţilor şi colaboratorilor care lucrează la Ambasada SUA din Moscova şi la consulatele din Sankt Petersburg, Ekaterinburg şi Vladivostok, astfel încât numărul de diplomaţi americani de pe teritoriul rus să fie la acelaşi nivel cu cel al diplomaţilor ruşi aflaţi la post în SUA", potrivit unui comunicat al diplomaţiei ruse, citat de TASS. "Aceasta înseamnă că numărul total al personalului în misiunile diplomatice şi consulare americane din Rusia se reduce la 455 de persoane', se menţionează în comunicatul MAE rus, potrivit EFE.

Citeşte şi: Obamacare RĂMÂNE în picioare. Trump a fost TRĂDAT de cel mai cunoscut republican

În plus, Rusia a anunţat că suspendă de la 1 august utilizarea de către ambasada SUA a unei vile de la periferia capitalei ruse în zona numită Serebrianîi bor şi a unui depozit aferent.

Totodată, Moscova îşi "rezervă dreptul" de a adopta noi măsuri vizând "interesele" americane.

Senatul SUA a adoptat joi noi sancţiuni pentru a pedepsi Rusia din cauza presupusei ingerinţe a Moscovei în alegerile prezidenţiale americane de anul trecut. Acest proiect de lege, denunţat de Moscova, dar care a suscitat critici şi din partea UE pentru că permite sancţionarea unor companii europene, va fi trimis preşedintelui Donald Trump, care poate să-l promulge în forma sa actuală sau să-l blocheze.

Acest vot "arată că relaţiile cu Rusia au devenit ostatice ale luptei politice interne din SUA", denunţă MAE rus, criticând un şantaj ce urmăreşte "să limiteze cooperarea partenerilor străini cu Rusia"

"În pofida atacurilor permanente din partea Washingtonului, noi ne-am purtat şi ne purtăm responsabil şi cu reţinere şi vom continua să facem aceasta în continuare şi nu am răspuns până acum acestor provocări evidente", mai menţionează comunicatul. "Cu toate acestea, ultimele evenimente demonstrează faptul că rusofobia şi cursul spre o confruntare deschisă sunt înrădăcinate în anumite cercuri bine cunoscute din Statele Unite", conform textului.

Citeşte şi: Scandalul 'Panama Papers' provoacă demisia unui premier important din Asia

Aflat joi într-o vizită în Finlanda, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia trebuie să răspundă la "insolenţa" SUA. "Urmărim pur şi simplu o creştere a isteriei antiruseşti", a subliniat el, adăugând: "Este foarte trist că relaţiile ruso-americane sunt sacrificate" în scopuri de politică internă.

Reducerea prezenţei americane fusese luată deja în considerare în luna decembrie 2016 de Moscova, după expulzarea ordonată de preşedintele de atunci al SUA, Barack Obama, a 35 de diplomaţi ruşi din Statele Unite, consideraţi ca fiind spioni, şi închiderea a două clădiri utilizate de ambasada rusă - una la New York şi alta în Maryland, în apropiere de Washington - pe motiv ca ar servi drept sediu pentru agenţii ruşi. Vladimir Putin a decis atunci să nu reacţioneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.