Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova s-a declarat dispusă să coopereze cu AMA în problema dopajului

KSPR.com
dopaj rusia scandal

Moscova s-a declarat dispusă, miercuri, să coopereze în problema dopajului, regretând totodată sancţiunile dure recomandate de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), care a acuzat Rusia de falsificare datelor, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Autorităţile sportive ruse au fost, sunt şi vor fi pregătite să coopereze de deplin cu comunitatea sportivă internaţională şi cu AMA/WADA", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, calificând drept "foarte triste" sancţiunile preconizate, între care şi o posibilă excludere de la viitoarele Jocuri Olimpice. 

"Explicaţii detaliate au fost furnizate la întrebările adresate anterior (de către AMA/WADA). Sunt sigur că această cooperare va continua", a adăugat Peskov. 

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse a făcut apel la "păstrarea calmului" în aşteptarea deciziei finale a AMA/WADA, care urmează să fie luată pe 9 decembrie, afirmând însă că este "îngrijorat" şi că "regretă" situaţia, în condiţiile în care Rusia riscă să nu fie prezentă la JO 2020 de la Tokyo.

Citește și: Albania - Stare de urgenţă în oraşele afectate de un seism violent; bilanţul provizoriu a urcat la 28 de morţi

Dmitri Peskov i-a îndemnat, totodată, pe sportivi să continue să se antreneze, în ciuda ameninţării cu o posibilă excludere, "pentru a-şi păstra în continuare poziţiile de lideri" în clasamentele mondiale. 

Potrivit Comisiei AMA/WADA de revizuire a conformităţii (CRC), Rusia ar fi înlăturat "sute'' de rezultate suspectate ale testelor antidoping din fişierele sale trimise transmise Agenţiei Mondiale Antidoping la începutul anului, această transmisie de date fiind o condiţie necesară pentru ridicarea sancţiunilor anterioare împotriva RUSADA, aflată în centrul unui sistem instituţionalizat de dopaj între 2011 şi 2015. 

În cazul în care Comitetul Executiv al AMA/WADA, a cărui reuniune de lucru este programată pe 9 decembrie la Paris, confirmă măsurile recomandate, Rusia va fi interzisă în sportul internaţional timp de patru ani, cu excluderea din competiţii, inclusiv Jocurile Olimpice. 

Sportivii care au demonstrat "că nu sunt implicaţi în niciun fel" în cazuri de dopaj ar putea fi totuşi admişi, sub drapel neutru, aşa cum s-a întâmplat la Olimpiada de iarnă din 2018 sau la competiţiile internaţionale de atletism, începând din 2015. 

Rămâne de văzut dacă membrii Comitetului Executiv al AMA, compus în părţi egale din reprezentanţi ai mişcării olimpice şi ai guvernelor, vor merge atât de departe, excluzând Rusia din competiţiile internaţionale. 

În orice caz, ultimul cuvânt în această privinţă îl va avea Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), căruia Rusia i se va putea adresa dacă va fi exclusă.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.