Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova solicită Londrei permiterea accesului consular la familia Skripal

news.sky.com
Serghei Skripal Iulia Skripal

Rusia solicită acces consular la fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi la fiica sa Yulia, otrăviţi cu agentul neurotoxic Noviciok pe 4 martie 2018 la în Salisbury, a declarat luni adjunctul ambasadorului rus la ONU Dimitri Polianski, transmite AFP preluată de Agerpres.

"Nu ştim în continuare cine a provocat această otrăvire, de ce şi cum", a deplâns situaţia diplomatul rus în cadrul unei conferinţe de presă dedicată acestui caz, care a condus la expulzarea reciprocă de diplomaţi de către Londra şi aliaţii săi, pe de o parte, şi Moscova pe de altă parte, precum şi la sancţiuni economice americane şi europene.

"Unde sunt Skripal? Mai trăiesc? Nu avem absolut nicio informaţie", a continuat Dimitri Polianski, referindu-se la o posibilă "detenţie forţată" sau "răpire" a acestora.

Londra a dat asigurări că atât Serghei Skripal cât şi fiica sa Yulia sunt în viaţă şi nu se află în detenţie sau în custodia autorităţilor britanice.

Ei sunt "cetăţeni liberi" care "nu vor să vadă guvernul rus". Nu putem acorda permisiunea realizării unei vizite consulare atunci când persoana în cauză nu este reţinută şi refuză, a precizat un oficial britanic, sub condiţia anonimatului, adăugând că cei doi au cerut respectarea vieţii private.

Susţinute de statele occidentale, autorităţile britanice au acuzat Moscova că se află în spatele otrăvirii fostului agent dublu. Un mandat european de arestare a fost emis pe numele a doi cetăţeni ruşi, Alexander Petrov şi Ruslan Bocirov - posibil pseudonime - suspectaţi de comiterea atacului şi prezentaţi drept membri ai serviciului militar rus de informaţii GRU.

Serghei Skripal şi fiica sa au fost spitalizaţi în comă, recuperându-se ulterior, potrivit Londrei, care refuză însă să ofere orice fel de detalii despre situaţia lor actuală.

"Sunt o mulţime de mistere" în acest caz, a declarat adjunctul ambasadorului rus, care a negat din nou orice responsabilitate a Moscovei şi a subliniat că "nicio dovadă definitivă" nu a adusă în sprijinul acuzaţiilor. "Nu avem nimic de-a face cu această poveste", a subliniat Polianski.

"Dorim să avem acces la concetăţenii noştri", a mai declarat diplomatul rus. Dacă Serghei Skripal şi fiica lui nu vor să vorbească cu consulul rus din Marea Britanie "este dreptul lor", dar să îi comunice acest lucru într-o întâlnire fizică directă, nu prin înregistrări video sau documente. "Ar trebui să avem acces consular, dacă sunt în viaţă", a insistat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.