Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova stârnește noi temeri în NATO - Rusia pregătește sau a testat deja o rachetă nucleară (NYT)

NYT

Imagini din satelit și date de zbor indică faptul că Rusia fie a testat deja, fie se pregătește să testeze o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cu o rază de acțiune teoretică de mii de kilometri, relatează New York Times.

Mișcarea avioanelor și a vehiculelor de la situl de testare Pankovo din arhipelagul Novaya Zemlya corespunde pregătirilor pentru testarea unei rachete cunoscute sub numele de Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform clasificării NATO), scrie publicația. Teste similare au fost deja efectuate în 2017 și 2018.

Avioane de spionaj americane au fost, de asemenea, observate în zonă în ultimele două săptămâni, iar piloții de avioane au primit notificări pentru a evita spațiul aerian din jurul zonei de testare.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat pentru prima dată testul cu rachete Burevestnik în discursul său în fața Adunării Federale din martie 2018. La acea vreme, el a spus că racheta are o rază de acțiune practic nelimitată.

content-image

Potrivit Nuclear Threat Initiative, un grup non-profit de control al armelor, Rusia a efectuat 13 teste ale rachetei între 2017 și 2019, toate nereușite.

"Este exotic - este periculos în faza de testare și dezvoltare", a declarat Daryl G. Kimball, director executiv al Asociației pentru Controlul Armelor. Nu este clar dacă Burevestnik a fost testată din nou din 2019, dar chiar și în cazul unei lansări reușite, racheta ar fi încă la ani distanță de "desfășurarea operațională", a adăugat Kimball.

Potrivit raportului Nuclear Threat Initiative, racheta este o "armă cu rază de acțiune strategică de tip "second strike"", destinată a fi lansată după ce un val de lovituri nucleare a devastat ținte din Rusia. Racheta ar putea purta un focos convențional, dar, în practică, va purta probabil o încărcătură nucleară, chiar dacă mai mică decât majoritatea celorlalte arme cu capacitate nucleară. Dacă ar fi folosită pe timp de război, racheta ar putea avea potențialul de a distruge zone urbane mari și obiective militare, spun experții.

În timp ce Rusia a împărtășit puține informații despre designul specific al Burevestnik, președintele Vladimir V. Putin a declarat că aceasta este cu propulsie nucleară. Se crede că racheta este lansată de un motor de rachetă cu combustibil solid înainte ca un mic reactor nuclear să se activeze în zbor, permițând teoretic rachetei să rămână în aer pe termen nelimitat.

Burevestnik este una dintre cele șase arme strategice, alături de altele, precum racheta balistică Kinzhal și vehiculul hipersonic de planare Avangard, pe care Putin le-a prezentat într-un discurs din 2018. El a afirmat că armele ar putea depăși apărarea americană existentă. Adresându-se Occidentului, el a spus: "Ați eșuat în încercarea de a limita Rusia".

Dovezile vizuale ale pregătirilor de testare includ imagini din satelit înainte și după.

content-image

content-image

Imaginile realizate în dimineața zilei de 20 septembrie arată numeroase vehicule prezente pe o platformă de lansare de la bază, inclusiv un camion cu o remorcă care pare să corespundă dimensiunilor rachetei. Un adăpost împotriva intemperiilor care acoperă de obicei locul specific de lansare fusese mutat la aproximativ 15 metri. După-amiază, remorca dispăruse, iar adăpostul fusese mutat înapoi în poziția inițială.

Imagini suplimentare captate la 28 septembrie arată platforma de lansare din nou activă, cu o remorcă similară prezentă și cu adăpostul din nou tras înapoi.

La 31 august, autoritățile ruse au emis un aviz de aviație pentru o "zonă de pericol temporar", recomandând piloților să evite o parte a Mării Barents în largul coastei și la 12 mile de locul de lansare, cunoscut sub numele de Pankovo. De atunci, avizul a fost prelungit de mai multe ori și, începând de duminică, era programat să fie în vigoare până la 6 octombrie. Rusia a emis un aviz similar înainte de un test Burevestnik în 2019.

În plus, două avioane rusești folosite în mod special pentru colectarea de date de la lansările de rachete au fost parcate la aproximativ 160 de kilometri sud de locul de lansare la începutul lunii august, la baza aeriană Rogachevo, potrivit analizei imaginilor din satelit efectuate de Bellona, o organizație norvegiană de mediu. Aeronavele sunt deținute de Rosatom, compania rusă de energie atomică. Ele au rămas la acea bază cel puțin până la 26 septembrie, potrivit imaginilor suplimentare din satelit. În timpul testelor de la Burevestnik din 2018, aeronave de același tip s-au aflat, de asemenea, în apropiere.

Un avion de recunoaștere al Forțelor Aeriene americane, un RC-135W Rivet Joint, a efectuat de asemenea cel puțin două misiuni în largul coastei insulei arctice unde se află locul de lansare, pe 19 și 26 septembrie, potrivit platformei de urmărire Flightradar24. Cele două misiuni au reprezentat o ușoară creștere față de activitatea obișnuită cunoscută.

content-image

Natura extrem de secretă a inițiativei rachetei Burevestnik și locația îndepărtată de lansare fac dificilă determinarea dacă urmează un test sau dacă arma ar putea fi deja recent retestată - sau poate ambele. În timp ce testele de lansare ale Burevestnik au fost efectuate în trecut la baza din Arctica, Rusia ar putea, de asemenea, să testeze doar motorul rachetei sau o componentă a rachetei în sine.

Casa Albă a refuzat să comenteze constatările The Times.

Experții au declarat că racheta este periculoasă nu numai prin capacitatea sa de a transporta un focos nuclear puternic, ci și prin potențialul său de a elibera emisii radioactive dăunătoare dacă racheta ar exploda sau s-ar defecta în timpul unui test.

Dacă va fi pusă în funcțiune, racheta Burevestnik ar fi considerată parte a arsenalului nuclear al Rusiei, ceea ce ar face-o supusă unui tratat de reducere a armelor nucleare pe care Moscova l-a semnat în 2011. Acest acord limitează numărul total de focoase și vectoare pe care țara le poate desfășura.

Dar, în condițiile în care tratatul, cunoscut sub numele de New START, va expira în februarie 2026, racheta ar putea contribui la "marginea unei curse necontrolate a înarmării" dacă nu va fi încheiat un nou acord care să înlocuiască tratatul care expiră, a declarat Kimball.

În cele din urmă, a spus el, un test al rachetei ar fi un "semn că Rusia se îndreaptă în direcția greșită".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.