Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova trebuie să propună Tiraspolului un plan `B` (presa rusa)

captura Telegram
moldova romania transnistria

Pe fondul ultimelor declarații făcute de Chișinăul și de Kiev în legătură cu Transnistria, regiunea în care trăiesc 200 de mii de cetățeni ai Federației Ruse a ajuns într-o situație fără ieșire. Reamintim că în Republica  Moldova au fost adoptate amendamente la Codul Penal, care prevăd pedeapsa pentru separatism. După cum a remarcat pentru "Nezavisimaia Gazeta" vicepreședintele Consiliului Suprem al Transnistriei, Galina Atiufeeva, sub incidența acestui articol poate ajunge orice transnistrean care are pașaport al Republicii Moldovenești Transnistrene nerecunoscute. Kievul însă a propus în repetate rânduri Chișinăului să folosească metoda militară de reglementare a conflictului transnistrean, punând capăt astfel regimului separatist în regiune, relatează Nezavisimaia Gazeta preluată de Rador.

Ce-i drept, miercuri președintele în exercițiu al OSCE, ministrul de externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, aflându-se în vizită în Republica Moldova, a afirmat într-o discuție purtată cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, că Chișinăul nu trebuie să pună în aplicare "legea privind separatismul", dacă aceasta poate afecta negativ procesul de negocieri dintre Tiraspol și Chișinău. Osmani a subliniat ce le-a spus autorităților moldovenești: "În ciuda faptului că recunoaștem că suntem îngrijorați de problemele de securitate, totuși o astfel de legislație nu trebuie pusă în aplicare".

Cel mai probabil, ieșirea din situația creată trebuie propusă de Moscova, deoarece Federația Rusă rămâne garant și mediator în negocierile dintre Republica Moldova și Transnistria, iar pe teritoriul republicii nerecunoscute se găsește Gruparea operativă a trupelor rusești, despre a cărei retragere autoritățile moldovenești au spus zilele acestea că este una dintre condițiile reglementării transnistrene. În plus, în Transnistria se găsesc amplasate depozitele de armamente rusești, care de asemenea, nu contribuie la dialogul Chișinăului cu Tiraspolul.

Cu toate acestea, după cât se pare, Moscova nu are un plan "B". Probabil de aceea Ministerul de Externe al Federației Ruse, a adresat zilele acestea Chișinăului rugămintea să "nu cedeze la provocări din exterior" și să conștientizeze avantajul prieteniei cu Moscova. Purtătorul de cuvânt al departamentului de politică externă al Rusiei a făcut apel la aparatul președintelui Republicii Moldova să se conducă după "interesele cetățenilor". Însă Chișinăul nu vrea să vorbească cu Moscova, acuzând-o de intenția de a organiza în Republica Moldova o lovitură de stat. Președintele Maia Sandu a declarat că Serviciul de Informații și Securitate al țării dispune de informații referitoare la planuri de implicare în acțiuni anticonstituționale a a cetățenilor din Rusia, Republica Belarus, Serbia și Muntenegru.

Chișinăul a mai arătat că consideră imposibilă continuarea negocierilor în cadrul formatului "5+2" până la încheierea conflictului din Ucraina. Acest lucru a fost declarat de șeful Ministrului de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, care a remarcat faptul că "în aceste condiții autoritățile moldovenești trebuie să continue negocierile cu Tiraspolul în alte formate existente, cum ar fi formatul  '1+1'". Adică Chișinăul, după părerea lui Popescu, trebuie să rezolve problemele direct cu Tiraspolul. După cum a remarcat însă adjunctul președintelui Sovietului Suprem al Transnistriei, Chișinăul "preferă să le rezolve fără Tiraspol".

Între timp, formatul de negocieri "5+2" pare nefuncțional, deoarece Rusia și Ucraina, care sunt garanți și mediatori în negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean, au devenit părți la conflictul din Ucraina. Republica Moldova, care este parte în conflictul transnistrean, astăzi s-a poziționat deschis de partea Kievului în conflictul din Ucraina.

Observatorii – UE și SUA – au depășit și ei statutul indicat de formatul de negociere. Formatul "5+2" a început să amintească de negocierile de la Minsk. Și, ca urmare, Transnistria s-a trezit prizoniera unei situații în care toți negociatorii, cu excepția OSCE, se consideră reciproc dușmani. Moscova, care în timpul președinției lui Dmitri Medvedev le-a garantat securitatea cetățenilor ruși care locuiesc în Transnistria, este obligată să aibă un scenariu de rezervă pentru rezolvarea situației din regiunea pro-rusă. În caz contrar, Tiraspolul va avea parte de soarta Donețkului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.