Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivele pentru care marea alianţă anti-PSD nu se poate realiza

NoBullying
suspendare lovitura politica negocieri

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză din cotidianul Adevărul în care sunt prezentate motivele care fac ca, în momentul de față, să fie imposibilă o coagulare a forțelor de dreapta ca o contrapondere la PSD.

Adevarul:

(...) Cei mai mulţi aşteaptă proiectul de-a gata din partea unei forţe politice. Iar singura forţă politică capabilă să facă acest lucru rămâne PNL. Nu pentru că este al doilea cel mai mare partid din România, ci mai degrabă pentru că este singurul partid coagulat pe partea dreaptă a eşichierului politic. Iar acuzele sunt că liderii din Modrogan nu vor în ruptul capului să facă această mare alianţă pentru România din ambiţii şi orgolii personale. Dar nimeni însă nu a prezentat cum stau lucrurile per ansamblu. De ce o astfel de convenţie naţională a dreptei, anti-PSD, este un proiect care, pe datele existente astăzi, nu se poate realiza.
1. Într-adevăr, PNL trebuie să îşi asume rolul de conducător al alianţei. Până când cea mai mare forţă anti-PSD nu va spune că a venit momentul, un astfel de proiect va fi în continuare o iluzie. Însă, vrea întregul PNL să devină vioara întâi într-un război total împotriva PSD? Acest lucru trebuie lămurit în interiorul partidului. Liderii din Modrogan nu vor putea lua nicio decizie în acest sens, dacă partidul per ansamblu nu este de acord. Pentru că, spre deosebire de alte partide noi, PNL are primari, deputaţi, senatori, consilieri judeţeni care trebuie şi ei să îşi dorească un astfel de proiect. Dorinţa liderului nu este întotdeauna suficientă în astfel de situaţii pentru că liderul este în sine vocea oamenilor pe care îi reprezintă.
2. USR trebuie să se identifice doctrinar. În momentul de faţă partidul condus de Dan Barna nu ştie în ce direcţie o apucă. Este pe val, dar tot istoria ne-a demonstrat că valul nu ţine la nesfârşit. USR s-a consolidat pe nişte acţiuni create de mişcările anti-guvernamentale. Ca partid însă, ai nevoie de mult mai mult. Ai nevoie de viziune, ai nevoie de membri de partid, ai nevoie de valori, ai nevoie de consens interior. Partidul însă, în 2 ani de la înfiinţare a avut deja o sciziune şi o ceartă la nivel de vârf. În condiţiile în care congresul de alegere al preşedintelui a avut 300 de delegaţi. Păi să facem o simulare pe un congres cu 5000 de delegaţi, ca la partidele mari. Probabil că s-ar călca în picioare unii pe alţii. De asemenea, USR trebuie să înţeleagă că electoratul lor este unul minoritar procentual din totalul populaţiei. Că ne place sau nu, asta este structura socială a României în momentul de faţă.
3. România împreună nici măcar nu s-a înregistrat ca partid. Cioloş, ca de obicei, se mişcă foarte greu. Fostul Prim ministru rămâne blocat în timp. Până se va hotări să se lanseze, probabil că PSD va fi şi îngropat. În plus, MRÎ nu are nicio treabă cu valorile de dreapta. Iarăşi avem de-a face cu un partid construit pe un val occidental, care se încadrează mai degrabă pe partea stângă a eşichierului politic. (Mai multe detalii AICI)

contributors.ro:

Suntem într-un continuu festival de promisiuni electorale, cu toate că până la alegeri mai este cale lungă. Discursul guvernamental are ca element central creșterile de venituri ale românilor. Lipsa investițiilor în infrastructură pare ca nu mai preocupă pe nimeni. E neimportant că recent, Bacăul nu a avut apă curentă timp de o săptămână, iar despre autostrăzi ne-am obișnuit nici să nu mai întrebăm.
Singurul pariu pe care politicienii ni-l propun tuturor este acela că economia României poate susține o creștere de salarii și de pensii mult peste ceea ce am văzut în ultimul deceniu.
De fapt, ce ni se propune este un joc de poker cu întreaga Românie. Guvernul urcă miza, iar dacă nu iese planul, va invoca riscuri externe.
Tocmai a fost lansată în dezbatere publică o nouă lege a pensiilor. Deja se propun ținte pentru 2021 care cu greu rezistă unei minime matematici.
Suntem invitați să credem în creativitate macroeconomică, în “wage-led growth”, adică forțarea creșterilor de salarii peste ritmul productivității, iar acum să credem în creșterea Romaniei inclusiv prin pensii.
Cumva, poate reușesc toate aceste concepte să contrazică logica economică, iar în final, poate le iese pariul. Dacă ai cumva dubii că nu iese, ești alarmist! Nu ții cu poporul! Cine mai are timp acum de responsabilitate macroeconomică? (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Evoluţiile slabe ale lire turceşti şi rublei ruseşti reprezintă o dovadă solidă a cât de mult pot răni o economie sancţiunile americane sau ameninţările cu sancţiuni. Dar merg oare Statele Unite prea departe cu transformarea într-o armă a avantajului său economic? Ar putea oare SUA, prin recurgerea agresivă la sancţiuni, să sfârşească prin a submina dominaţia dolarului la nivel mondial?, se întreabă Leonid Bershidsky, editorialist la Bloomberg.
Pentru a se proteja, din ce în ce mai multe ţări, chiar şi cele care nu sunt afectate de sancţiuni americane, vor renunţa treptat la a folosi dolarul şi se vor baza tot mai mult pe parteneri cu care vor încheia acorduri de utilizare a monedelor proprii.
După Turcia şi Rusia, Iranul este a treia ţară interesată în a evita dolarul în comerţul său internaţional.
Realizarea de tranzacţii într-un număr de monede naţionale la nivel internaţional nu mai constituie o problemă odată cu dezvoltarea tehnologiei. Problema este însă că monedele pot fi extrem de volatile, stabilitatea fiind unul dintre avantajele oferite de dolar importatorilor şi exportatorilor, scrie editorialistul de la Bloomberg.
Probabilitatea ca firmele să-i ajute pe oficialii turci şi ruşi să-şi realizeze visurile de renunţare la dolar nu este ridicată. În plus, potrivit OMC, Rusia, Turcia şi Iranul, în pofida dimensiunilor lor, reprezintă doar aproximativ 4% din comerţul mondial cu bunuri (excluzând comerţul dintre ţările UE) şi aproximativ 3% din comeţul cu servicii.
Atât Rusia, cât şi Turcia şi-au redus drastic deţinerile de titluri americane de trezorerie în ultimele luni, însă impactul acestor măsuri este foarte redus având în vedere investiţiile masive realizate în aceste titluri de ţări ca China, Japonia şi Brazilia. Cele două ţări pur şi simplu nu sunt destul de puternice pentru a ataca dominaţia dolarului. Asta înseamnă că acestea au nevoie de un partener mai puternic care să le ajute. UE nu este un astfel de partener, scrie Leonid Berdshidsky. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

În ciuda numeroaselor presiuni occidentale, preşedintele Vladimir Putin refuză să cedeze. Extrem de slăbit şi bolnav, cineastul ucrainean Oleg Senţov a ajuns în a o suta zi de grevă a foamei. El este întemniţat în Rusia. Numeroase cancelarii occidentale au cerut eliberarea lui dar fără succes.
Niciun semnal de la Kremlin nu lasă să se înţeleagă că ucraineanul Oleg Senţov ar putea fi eliberat, în ciuda degradării stării sale de sănătate.
În 2015, Oleg Senţov a fost condamnat la 20 de ani de detenţie acuzat fiind de « terorism » şi « trafic de arme » în urma unui proces considerat « stalinist » de Amnesty International şi denunţat de Kiev, Uniunea Europeană şi Statele Unite.
Cineastul s-a opus mereu anexării Crimeei. A încetat să mai mănânce pe 14 mai 2018 şi este menţinut în viaţă cu suplimente alimentare injectate de administraţia penitenciarului în care se află. El cere eliberarea tuturor deţinuţilor politici ucrainieni întemniţaţi în Rusia.
În ciuda a numeroase apeluri venite din rândul unor scriitori, actori, cineaşti occidentali care au cerut în toate aceste luni eliberarea lui Oleg Senţov, Moscova refuză să cedeze în această chestiune.
Kremlinul invocă gravitatea faptelor  – “terorism”, faptă negată în permanenţă de Senţov. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.