Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul pentru care americanii se tem de chinezi: o nouă ordine mondială?

smh.com.au
sua china sua

Motivul pentru care americanii se tem de chinezi

China se ambiţionează să devanseze SUA în calitate de primă putere mondială, a declarat joi secretarul de stat american Antony Blinken, lansând în acelaşi timp un nou avertisment cu privire la Taiwan, relatează AFP, informează Agerpres.

SUA au desemnat China drept principala lor provocare pe termen lung şi îşi dublează eforturile pentru a consolida prezenţa americană în zona Asia-Pacific. "Cred că obiectivul său este de a deveni puterea dominantă în lume - pe plan militar, economic, diplomatic", a afirmat Blinken, întrebat despre intenţiile Chinei în cadrul unui forum organizat de revista The Atlantic. "Aceasta este ceea ce caută (preşedintele chinez) Xi Jinping", a adăugat el. "Într-un fel, nu este o surpriză. China are o istorie extraordinară. Cred că dacă vă uitaţi şi îi ascultaţi pe liderii chinezi, ei caută să recâştige ceea ce consideră a fi locul lor legitim în lume", a spus Blinken, care a efectuat în iunie o rară vizită la Beijing.

Context complicat

Dar tensiunile rămân puternice, în special în privinţa Taiwanului, pe care guvernul chinez îl consideră drept parte a teritoriului Chinei.

Miza este "extraordinar de mare", a declarat Blinken, subliniind rolul insulei în economia globală, în special ca hub pentru semiconductorii de ultimă generaţie. "Dacă ar fi să existe o criză cu privire la Taiwan precipitată de acţiunile Chinei, ar exista o criză economică mondială", a avertizat şeful Departamentului de Stat al SUA, lansând un apel către Beijing să nu mai încerce să schimbe status quo-ul insulei.

"Ne dorim - toată lumea vrea - pace şi stabilitate şi toată lumea doreşte ca status quo-ul să fie păstrat", a afirmat Blinken.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.