Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul pentru care nu funcționează contraofensiva Ucrainei: tactică de școală veche a Rusiei

epthinktank.eu
razboi ucraina

Ucrainenii au primit armament de ultimă generație din partea țărilor din Occident, dar contraofensiva nu funcționează așa cum își doreau șefii militari de la Kiev. Rușii au pus la cale o tactică de ”școală veche”, iar terenul din Ucraina este minat în toate zonele.

Ucrainenii au fost nevoiți să încetinească avansarea, deși au tacuri extrem de performante. Înainte de a avansa, trupele ucrainene curăță terenul de mine, dar misiunea este una mai dificilă decât s-ar fi crezut.

În primele zile ale contraofensivei, din cauza minelor rusești, ucrainenii au pierdut foarte multe tancuri Leopard și blindate Bradley. De aceea, unitățile ucrainene au început să meargă pe jos, tocmai pentru a evita ”barajul” de mine.

„Nu mai poți face nimic doar cu un tanc cu un oarecare blindaj, deoarece câmpul de mine este prea adânc și, mai devreme sau mai târziu, se va opri, iar apoi va fi distrus de focul concentrat", a declarat pentru WP comandantul-șef al armatei Ucrainei, generalul Valeri Zaluzjnîi, informează Adevărul.

Tactica Rusiei provoacă fiori și în Occident

Tancurile Leopard nu sunt distruse complet de minele rusești, echipajul supraviețuiește, dar vehiculul de luptă este scos din uz. Această constatare a generat îngrijorare și în Occident, pentru că arată limitările unor vehicule de luptă în care s-au investit foarte mulți bani.

Zaluzjnîi a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe echipamente anti-mine – și au trimis o solicitare urgentă în acest sens - dar și de avioane de luptă moderne, precum F-16 de fabricație americană, pentru a-și îmbunătăți capacitățile terestre.

„Câmpurile de mine se află printre problemele care în mod cert afectează ritmul contraofensivei”, a spus comandantul-șef al armatei ucrainene.

Ucrainenii folosesc tancurile specializate Wisent pentru a curăța terenul de mine, însă rușii folosesc o altă strategie. Deținând supremația aeriană, rușii localizează rapid tancurile de deminare și le distrug din aer.

„Pentru a îndepărta minele, trebuie să ai multă motivație și o minte liniștită. Este o muncă foarte delicată, ca de chirurg, dar, în același timp, în jurul tău se aud explozii", a declarat Prisiajniuk pentru NYT.

„Nu mi-aș fi putut imagina așa ceva. Credeam că minele vor fi așezate în linie. Dar sunt câmpuri întregi de mine, peste tot”, a declarat un soldat ucrainean pe nume Serhi, membru al unei unități care a salvat soldați răniți de exploziile minelor.

„Noi ne-am pregătit, dar și ei au făcut-o. Înțeleg că echipamentele inginerești rezolvă acum o problemă-cheie și poate schimba jocul, astfel că întâi de toate vor să le distrugă pe acestea”, a subliniat ministrul ucrainean al apărării.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.