Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul pentru care Vladimir Putin îşi retrage trupele din Siria

putin

Digi24:

Criza financiară din Rusia este unul dintre factorii care l-au determinat pe președintele Vladimir Putin să anunțe, luni seară, retragerea majorității trupelor trimise în Siria, a apreciat politologul Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu a avansat și alte motive care l-ar fi putut face liderul de la Kremlin să ia o astfel de decizie. „Și-a atins obiectivele sau nu mai are bani să finanțeze campania? Nu mai are bani. Criza din Rusia e destul de importantă”, a spus politologul.
Pe de altă parte, „rușii au învățat ceva din experiența sovieticilor în Afganistan, poate și din experiența americanilor din Irak: au înțeles că nu poți să mizezi doar pe un răspuns militar pentru a lupta împotriva terorismului, că trebuie un răspuns inteligent”, a adăugat Cristian Pîrvulescu.
„De ce mii de tineri, inclusiv europeni, aderă la Daesh, de ce aderă la terorism? Nu cumva pentru a combate terorismul trebuie să facem o pedagogie antiteroristă și trebuie să înțelegem care sunt motivele? Și pot serviciile secrete să facă asta? Căci n-au împiedicat acești oameni să devină teroriști. Au fost inutile, au privit lucrurile ca simpli spectatori. Nu înțeleg nici acum ce se întâmplă. Aici este, de fapt, riscul: aceste servicii se complac în niște atitudini securitare. Ascultă tot, urmăresc tot, dar nu prind nimic”, a mai spus politologul.

Hotnews:

Confuzia e maxima, iar intre initiatorii (si sustinatorii) legii darii in plata pe de-o parte si sistemul bancar (plus contestatorii aceluiasi proiect de lege), nu par sa mai existe punti de legatura. Fiecare parte organizeaza conferinte la care cealalta parte nu se prezinta, iar atunci cand sunt ambele parti pe teren, se lasa cu scantei sau cu interventia moderatorului care anunta ca timpul alocat dezbaterilor s-a incheiat. Luni, 14 martie, a fost randul bancherilor sa declare non-combat la o conferinta organizata la sediul Parlamentului. Nici macar unul din cei circa 15 bancheri invitati, in frunte cu Guvernatorul BNR,  nu a participat. Refuzul la dialog a fost taxat atat de organizatori cat si de cei cativa clienti ai bancilor care se aflau in sala.
E drept, programul Guvernatorului este extrem de incarcat si poate ar fi trebuit stabilita intalnirea in functie de ziua in care acesta ar fi putut onora personal intalnirea. Pe de alta parte, chiar daca Isarescu nu avea cum sa participe, exista varianta delegarii unui reprezentant al Bancii Centrale, macar pentru a demonstra ca exista dorinta de dialog. Luni, aceasta vointa nu pare sa fi existat in agenda Bancii Centrale. La fel se pune problema si participarii reprezentantilor din partea bancilor comerciale. Chiar daca nu veneau executivii in persoana, puteau delega. Un adjunct, un sef de la Risc...

Ziarul Financiar:

Politicienii şi analiştii spun că a venit timpul ca partidele tradiţionale să se trezească şi să facă front comun contra populismului şi extremismului. Econo­miştii şi oamenii de afaceri nu sunt deloc îngrijoraţi.
AfD, o formaţiune tânără care şi-a schim­bat mesajul către electrorat dintr-unul antieuro într-unul antiimi­granţi, a reuşit să spargă tabuul populist şi să strângă duminică suficiente voturi pentru a intra în parlamentele a trei landuri germane. Alegerile au fost considerate un succes istoric pentru partid şi o înfrângere pentru politicienii conduşi de cancelarul Angela Merkel.
Victoria AfD arată că nemţii pot vota pentru partide de dreapta, chiar radicale, la fel de uşor oriunde în Europa, fie că este vorba de Marea Britanie, Franţa sau Austria, fie de Ungaria şi Polonia. Pe economişti şi pe liderii lumii de afaceri această situaţie nu pare să-i îngrijoreze prea mult. Şi nici pe investitorii de pe burse. Indicele DAX al bursei de la Frankfurt a crescut ieri. Aici acţionează alte forţe.
Mario Ohoven, preşedintele asociaţiei germane pentru companii mici şi mijlocii, a spus că succesul populismului este un „apel de trezire pentru guvernul german“, scrie Deutsche Welle. „Însă nu mă aştept ca rezultatul alegerilor să aibă impact negativ asupra Germaniei ca locaţie pentru afaceri“, a afirmat el.
AfD reprezintă doar încă un motiv de stres. „Suntem îngrijoraţi de un posibil Brexit şi trebuie să fim atenţi şi la ce face Le Pen în Franţa. Apoi, alegerile pentru preşedinte din SUA ar putea în cele din urmă duce la creşterea protecţionismului. Acestea sunt lucrurile care ne îngrijorează. Riscurile pe care le aduc politicienii din Germania nu sunt ceva prioritar pe agenda noastră acum“, spune Holger Schmieding, economistul-şef al băncii Berenberg.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.