Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul uluitor pentru care un baraj 'vital' pentru siguranța zonei nu va mai beneficia de finanțare PNRR

buzau.net
baraj siriu

Cele două proiecte desfăşurate de către Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Buzău-Ialomiţa referitoare la punerea în siguranţă a Barajului Siriu, respectiv îmbunătăţirea condiţiilor de funcţionare în siguranţă a acumulării Siriu, nu vor mai beneficia de finanţare, cel din urmă fiind propus a se desfăşura prin PNRR.

Potrivit Planului de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI), A.B.A. Buzău-Ialomiţa este afectată în principal de inundaţii fluviale şi inundaţii pluviale. Documentul prevede că zonele de mare altitudine pot fi supuse viiturilor rapide din cauza pantelor mari şi a suprafeţelor relativ mari ale bazinului hidrografic. Din punct de vedere istoric, inundaţii extreme au avut loc în zona staţiei hidrometrice de la Măgura înainte de construirea barajului Siriu.

De asemenea, partea superioară a bazinului hidrografic este supusă inundaţiilor din cauza topirii zăpezii, atunci când blocurile de gheaţă sunt eliberate şi blochează deschiderile podurilor. În acest context unul dintre proiectele propuse de Administraţia Bazinală a fost cel de combatere a inundaţiilor în bazinul hidrografic al râului Buzău - aval de acumularea Siriu, conform Agerpres.

"Lucrările de punere în siguranţă a barajului Siriu, respectiv reabilitarea şi modernizarea barajului şi a echipamentelor hidromecanice şi electrice au fost cuprinse ca măsuri necesare în PMRI. Aceste măsuri fac parte din proiectul integrat major 'Combaterea inundaţiilor în bazinul hidrografic al râului Buzău - aval de acumularea Siriu"- Comp I Sector aval ac.

Siriu- aval municipiu Buzau', proiect pentru care A.B.A. Buzău- Ialomiţa a făcut demersuri pentru accesarea fondurilor europene prin programul POIM Axa Prioritară 5 - Promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii şi a gestionării riscurilor- Reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populaţiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii şi eroziune costieră. În urma prioritizării proiectelor la nivel naţional, acest proiect nu a fost selectat pentru finanţare", a transmis, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ABA Buzău-Ialomiţa, Irina Mircea.

Nu au fost depuse oferte

Totodată, adminstraţia a prevăzut o serie de lucrări pentru îmbunătăţirea condiţiilor de funcţionare în siguranţă a acumulării Siriu, finanţarea urmând să fie asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"În cadrul proiectului - Servicii de proiectare pentru investiţia 'Adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea şi digitalizarea echipamentelor de evacuare şi stocare a apei la acumulări existente pentru asigurarea debitului ecologic şi creşterea siguranţei alimentării cu apă a populaţiei şi reducerea riscului la inundaţii', finanţat prin PNRR..., ABA Buzău-Ialomiţa a propus proiectul 'Îmbunătăţirea condiţiilor de funcţionare în siguranţă a acumulării Siriu, judeţul Buzău". Proiectul prevede lucrări de reabilitare şi modernizare baraj şi echipamente hidromecanice şi electrice, având ca obiectiv general reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populaţiei, a bunurilor materiale şi a obiectivelor social-economice cauzate de fenomenele naturale asociate schimbărilor climatice, în principal de inundaţii, asigurarea apei brute pentru populaţie şi pentru sectorul agricol, realizarea de energie electrică la parametrii proiectaţi şi protejarea mediului şi a biodiversităţii prin măsuri ecologice relevante, în special cele privind migraţia peştilor şi prin măsuri pentru asigurarea debitului ecologic. Contractul de Finanţare a fost semnat la nivel naţional doar pentru etapa de proiectare, în consecinţă, ABA Buzău-Ialomiţa a demarat în luna decembrie 2022 procedura de achiziţie a serviciilor de proiectare faza ( Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii) D.A.L.I, pentru obiectivul de investiţii", informează Irina Mircea.

Ca urmare a faptului că în cadrul licitaţiei nu au fost depuse oferte, ulterior procedura neputând fi reluată, proiectul nu va mai beneficia de finanţare prin PNRR. Drept urmare, instituţia a anunţat că va încerca să găsească alte soluţii financiare pentru implementare.

"Procedura de achiziţie a fost anulată, deoarece nu au fost depuse oferte. Având în vedere atât prevederile legislaţiei privind achiziţiile publice în baza cărora perioada minimă de atribuire a unui Contract de Servicii este de peste 30 de zile şi durata de elaborare a documentaţiei prevăzută în Caietul de Sarcini de 3 luni, precum şi celelalte etape necesare, respectiv aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin adoptarea Hotărârii de Guvern/ Ordinului ministerial până la data de 30.06.2023, procedura de achiziţie a serviciilor de proiectare faza D.A.L.I nu s-a putut relua, deoarece proiectul nu se mai putea încadra în termenele şi jaloanele asumate de către beneficiar prin Contractul de Finanţare. În concluzie, barajul Siriu nu mai este cuprins în lista barajelor ce vor fi reabilitate prin PNRR. ABA Buzău-Ialomiţa va face în continuare demersuri pentru identificarea unor surse de finanţare pentru realizarea acestui proiect", subliniază reprezentantul administraţiei bazinale de apă.

Siriu este cel mai înalt baraj din administrarea ABA Buzău-Ialomiţa şi al doilea construit din anrocamente din România.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.